KookJij

Zeeuwse bolussen (Doll'n is de naam uit Zeeuws Vlaanderen)

Een heerlijk zeeuwse bolussen (doll'n is de naam uit zeeuws vlaanderen) recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 75 min
Personen: 8 personen
Categorieën:
  1. > BBQ & Grillen - Bijgerechten
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron: C. Sprong 240112
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Zeeuwse bolussen (Doll'n is de naam uit Zeeuws Vlaanderen) te bereiden

Los gist op in deel lauwe melk.
Bloem in kom, in het midden een kuiltje, rest van melk + gesmolten boter (niet heet laten worden!) en ei.
Van midden uit door roeren/ kneden tot soepel deeg.
Op vochtige lauw warme plek gedurende 1 uur laten rijzen.
Nogmaals goed door kneden.
Uitrollen tot circa 2 cm dikte.
Stukken uitsnijden ter grootte van kroketten, verder uitrollen tot circa 35-40 cm.
Uiteinde wat dunner.
Haal ze door mengsel van basterdsuiker en kaneel.
Bakblik besmeren en bestuif dat met bloem.
Uiteinde van streng tussen duim en wijsvinger en draai met andere hand er slakkenhuisvormig omheen.
Uiteinde er tegenaan drukken.
Leg de bolus op bakblik en schuif die in een lauwe oven om ze nog 20 minuten te laten rijzen.
Afbakken in hete oven (250°C) 15-20 minuten gaar en bruin.
Schuif ze het blik af en laat ze uitdampen.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

lekkerbekske

lekkerbekske zegt:
Misschien wijk ik te ver af, om het nog Zeeuws Vlaanderse bolussen te mogen noemen, maar ik denk, dat ik toch wat rozijnen en sucade door het deeg meng en de strengen dan eerst met gesmolten boter in smeer, zodat er meer suiker/kaneel mengsel aan blijft kleven. Maar dit recept wil ik toch proberen, zo gauw m`n apple tarts op zijn, die ik van de week gemaakt heb. Thanks for the recipe Sascha.