KookJij

Vijgenjam met port

Laatst had ik veel meer vijgen gekocht dan ik daadwerkelijk nodig had en ze lagen er maar te liggen. Zonde om ze te laten verrotten dus heb ik ze maar in de pan gehakt en er deze lekkere jam mee gemaakt. Behalve op brood of een cracker is deze jam ook uitermate geschikt bij een kaasplankje. Het zoete van de jam is een heerlijke tegenhanger met pittige kazen. Verder is het ook lekker om in sauzen of dressings te gebruiken.
Recept van:
Bereidingstijd: 30 min
Personen: 1 personen
Categorieën:
  1. > Brood - Beleg
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Frankrijk
Keuken: Mediterrane
Bron: Eigen recept
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Vijgenjam met port te bereiden

  1. Zorg dat de potjes goed schoon zijn, door ze in heet sodawater of in de vaatwasser te wassen, en dat de deksels goed sluiten.
  2. Was de vijgen en snij alleen de harde topjes eraf, Snij elke vijg in 8 stukjes.
  3. Doe de vijgen met de port en azijn (of Edik) in een pan en laat het zachtjes koken. Let op dat het niet aanbrand, voeg zonodig een beetje extra water (of port) toe.
  4. Maak het geheel fijn met een staafmixer en voeg daarna de suiker toe.
  5. Laat het geheel nog ongeveer 10 minuten zachtjes doorkoken en blijf voortdurend goed doorroeren met een houten lepel.
  6. Schep de jam in de potjes tot net onder de rand (met behulp van een trechter). Zorg dat de hals goed schoon blijft, doe meteen het deksel erop en zet de pot op zijn kop.
  7. Na ongeveer 10 tot 15 minuten kun je de potten weer omkeren.
  8. Bewaar de dichte potten bij voorkeur op een koele en donkere plaats en open potten in de koelkast.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst