KookJij

Uientaart

Een heerlijk uientaart recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 70 min
Personen: 6 personen
Categorieën:
  1. > Taarten, gebak & ijs - Taarten
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron: Bert Allers
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Uientaart te bereiden

Zeef de bloem en het zout in een grote kom, voeg de blokjes boter toe en wrijf ze tussen uw vingertoppen tot er kruimels ontstaan.
Voeg de eierdooier en een beetje koud water ( 2-3 tl ) toe en meng alles met behulp van een spatel tot het deeg begint te plakken.
Kneed het deeg dan met uw handen en maak er een bal van.
Pak het in plasticfolie in en laat het ten minste 30 minuten in de koelkast rusten.
U kunt het deeg ook in een keukenmachine maken gebruik daarvoor de pulse-stand.

Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit in een cirkel en bekleed er een taartvorm mee, zoals aangegeven in het recept waarvoor het deeg gebruikt wordt.
Snijd het teveel aan de randen weg en vouw de randen omhoog tot ze een beetje boven de rand van de vorm uitsteken.
Leg de vorm op een bakplaat en laat 10 minuten in de koelkast staan.

Verwarm de oven voor op 180° C.bekleed een taps toelopende springvorm van 23 cm met het deeg.
Bedek het deeg met een vel bakpapier en vul het met een steunvulling
( als die niet hebt kunt U hiervoor ook gedroogde bonen of rijst gebruiken).
Bak het deeg 10 minuten blind.
Verwijder steunvulling en papier en bak nog eens 3 tot 5 minuten , of totdat het deeg gaar is. Maar nog licht van kleur is.
Smelt ondertussen de boter in een kleine koekenpan en fruit de ui al roerend 10 tot 15 minuten tot deze zacht en heel licht gekleurd is.
Voeg de tijm toe en roer goed door.
Laat het mengsel afkoelen.
Klop de eieren samen met de room en voeg de kaas toe.
Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Spreid de ui over het deeg en giet het eimengsel erover heen.
Bak 35 tot 40 minuten tot de taart goudbruin is.
Laat de taart 5 minuten in de vorm staan voor het serveren.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst