KookJij

Ui -gerechten

Een heerlijk ui -gerechten recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 100 min
Personen: 6 personen
Categorieën:
  1. > Bijgerechten - Overig
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron: Familie
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Ui -gerechten te bereiden

UIENPUREE :
""""""""""""""""""""
*Zet de fijngemaakte uien op met de room,knoflook en bouquet garni en laat een uur zachtjes pruttelen en inkoken.Let op dat het niet aanbrandt.
*Dan de massa zeven en het vocht opvangen
*De uien nog eens pureren en door een zeef halen.Voeg de gezeefde substantie bij het eerder opgevangen vocht (zonder de bouquet).Probeer nog wat verder in te koken en breng op smaak met peper en zout
***
of ; of ; of ; of ; of
***
*Zet de oven aan op 150 graden Celsius
*Zet de uien,ontdaan van hun buitenste (droge) schillen rechtop in een bakblik en schuif dit in de oven gedurende een uur.
*Ondertussen het bouquet garni met de knoflook gedurende een uur laten pruttelen in de room (open deksel,zodat die ook wat inkookt.
*Haal de uien uit de oven,pel ze en pureer ze met de gekookte room (zonder de bouquet) en haal dat door de zeef.Maak af met zout en peper op smaak
***
UIEN-CONFITUUR :
""""""""""""""""""""""""""""
*Los het zout op in een hoeveelheid water,die net genoeg is om alle uien te bedekken.Doe de uien in het zoute water en houd ze onder water gedurende 24 uur.
*Ondertussen een siroop koken van de witte wijnazijn,de suiker en het kruidenbuiltje.
*Na de 24 uur zoutbad van de uien :haal ze uit het pekelbad en doe ze in de stroop.Zet de stroop met de uien op het vuur en breng aan de kook en laat ze 15 minuten flink doorkoken en daarna nog eens 15 minuten zachtjes.
*Dan het geheel gedurende 12 uren volledig laten afkoelen
*Vervolgens brengen we de massa weer aan de kook en laten het dan 2 1/2 uur doorkoken op zacht vuur.Laat de massa ietsje afkoelen en haal het dan door een zeef.
*De uitgelekte siroop-vloeistof zonder builtje laten we verder inkoken tot een zeer stroperige massa en die doen we dan weer bij de uienmassa
***
UIENMARMELADE:
"""""""""""""""""""""""""""
*Smelt de boter in een grote pan met dikke bodem en laat daarin de suiker carameliseren (oplossen en kleuren).
Zodra de suiker een mooie kleur heeft doen we uien er bij,roeren zo nu en dan en laten die op hun beurt carameliseren (zacht worden en kleuren).Blijf zo nu en roeren,tot de uien zacht zijn en mooi gekleurd (kan behoor-
lijk lang duren en blus dan af met de Balsamico,tot die bijna geheel in damp is opgegaan.Voeg dan de wijn toe en laat die ook zachtjes inkoken tot ze praktisch volledig is verkookt en vergeet niet te roeren.Breng op smaak met peper en zout.
*Lekker bij paté,kaas en sommige soorten vlees.
***
GEKONFIJTE SJALOTTEN :
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
*Smelt en carameliseer de suiker op een lage fornuisstand.Wanneer de suiker is gecarameliseerd de boter toevoegen,roeren en goudbruin laten kleuren.
*Nu de sjalotten toevoegen en voorzichtig doorroeren,zodat alle sjalot partjes bedekt zijn met zoete boter.Voeg nu de kruiden toe en roer weer goed door,zodat alles netjes is verdeeld over de uitjes.Voeg dan langzaam de wijn toe en daarna de wijnazijn.Dit is het moment om de peper (veel) en zout (weinig) toe te voegen.Voorzichtig blijven roeren.
*Nu met deksel er op 15 minuten laten pruttelen
*Dan het deksel er af en het gteheel laten indampen,tot er niet veel vocht meer is achter gebleven en uien mooi gekonfijt zijn.
*Lekker bij paté,wild en varkensvlees
***
UIENCHUTNEY :
""""""""""""""""""""""""
*Doe alle ingredienten met de wijnazijn in een pan,breng aan de kook en laat dit 75 minuten op een zacht vuurtje pruttelen onder regelmatig omroeren.
*Voor de inmaak nu zo heet als het is in de potten doen,goed sluiten,op z'n kop zetten en af laten koelen
*Lekker bij paté en koud vlees.
***
UIENMARMELADE II :
"""""""""""""""""""""""""'
*Verhit de boter in een grote pan met dikke bodem en laat de uien daarin glazig worden gedurende 20-25 minuten met deksel op de pan.
*Doe er dan 50 cc water bij en stoof nog even door (10 minuutjes)
*De honing er door roeren en de suiker er over strooien en ook er door roeren.
*Giet de azijn,rode wijn en ruby port er bij en breng aan de kook.
*Op een matig vuur het vocht inkoken totdat het nagenoeg is verdampt.
*Dan op smaak brengen met de witte peper.
*Kan een aantal dagen worden bewaard

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst