KookJij

Prei prol

Een heerlijk prei prol recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 35 min
Personen: 4 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron:
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Prei prol te bereiden

Kook de aardappelen en maak met de opgewarmde melk en gesmolten boter er een lekkere puree van. Op smaak brengen met zout en peper. Ondertussen de spekjes krokant bakken en de prei beetgaar koken. Kook de eieren en prak ze grof. Meng de prei, eieren en de spekjes door de puree, en breng op smaak met de azijn die er een friszure smaak aan geeft.
Doe de stamppot in een ingevette ovenschaal, en verdeel wat stukjes boter er overheen. Verwarm de ovenschotel door en door in een voorverwarmde oven van 180 graden.

Mijn kookverhaal (tineke van Meeuwen)

Toevallig na het overlijden van mijn vader deden wij uit verveling de tv aan, en er was een kookprogramma met dit recept. We hebben het toen gemaakt, en tot op de dag van vandaag, is het een recept geworden, waar iedereen weer naar vraagt. Het is de prei prol. Nu al weer 33 jaar geleden, maar in onze familie nog steeds aktueel.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

mic

mic zegt:
Hallo tineke,
Ooit als kleine jongen schreef ook ik dit recept over van tv. In die tijd lag mijn vader vaak in het ziekenhuis, en als oudste hielp ik mijn moeder met allerlei zaken in huis en met het gezin. Ik was ongeveer 11. Veel geld hadden we niet, dus ging alles op aan eten en lasten. Maar dit recept wilde ik dolgraag een keer eten, na lang zeuren maakte ze dit recept. In 2010 waren we 12,5 jaar getrouwd, en vierden dit op texel, mijn moeder zou eten regelen. Ze had 2 grote pannen ( a10 liter) stamppot gemaakt, 1 met boerenkool, en 1met preiprool. De preiprool was als eerste op en onze gasten hadden dit nog nooit gehad. Een groot succes, en hoewel we de andere dag met 14 personen luxe uit eten gingen, was dit mijn mooiste en gezelligste moment. Mijn moeder overleed in december 2012 aan een kanker.
Nooit heeft het meer gemaakt, eten was bij ons altijd een feestje van samenzijn.
Kunt u mij vertellen van welk programma het recept kwam, of het nog exact zo is. Heel veel dank.
pioom

pioom zegt:
Ook erg lekker met geraspte kaas er over en dan in de oven.
grietje56

grietje56 zegt:
Heb geen enkele ervaring met dit recept.
Nu ik het lees loopt het water in mijn mond!!:p

Dank je wel Tineke ;), je weet nu vast en zeker wat ik vanavond op tafel zet..;)
Tanneke

Tanneke zegt:
Dit is een oud recept en komt uit Zeeland. Ik at het bij mijn oma daar voor de oorlog en maak het nog steeds hier in Zuid-Afrika waar ik sinds 1950 (!) woon. Ik kook de aardappelen en prei samen, dan mengen de smaken al, en stamp het met de stamper. Maak er geen puree van.
Frauke

Frauke zegt:
Dank je voor dit recept weet ik meteen wat ik vanavond moet gaan maken
Groetjes Frauke:p
joke de ridder

joke de ridder zegt:
Leuk, maak deze schotel ook al tijd al.Aan heel veel mensen recept gegeven.Zo leuk om zo weinig tijd nodig te hebben om heerlijk te eten.Ik doe er nog vers gemalen nootmuskaat door.
groet