KookJij

Paella II (Niet moeilijk om thuis te maken)

In de familie noemen wij Paella de Spaanse nasi goreng speciaal.Het is oorspronkelijk een Valenciaans gerecht (arroz a la Valenciana) en de naam paella zou zijn afgeleid van het woord paellera,het geen de naam is van de speciale platte grote pan,waarin de paella wordt klaargemaakt. De vroegste rijstschotels zijn door moren geintroduceerd en bestonden uit rijst,gekookt in kippenbouillon,met stukken konijn en kip.Dit is dan de paella Valenciana.In de loop der jaren ontstond hierop een verandering - langs de kuststreken - naar een gerecht van rijst gekookt in visbouillon met zeevruchten,de zgn paella marinera of paella de marisca.Dit heeft tenslotte geleid tot de paella mixta (dus met kip,konijn plus zeevruchten).De rijst welke wordt gebruikt is een rondkorrelige rijst,welke veel vocht kan opnemen (dus veel smaak). De rijstkorst welke onder in de pan ontstaat bij het bereiden van de paella de zgn."quemada" wordt door de spanjaarden als lekkernij beschouwd.
Recept van:
Bereidingstijd: 120 min
Personen: 6 personen
Categorieën:
  1. > Hoofdgerechten - Rijst
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Spanje
Keuken: Europese
Bron: Familie
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Paella II (Niet moeilijk om thuis te maken) te bereiden

1).Zet een pan op met de kippebouillon en doe daar in de schalen van de schoongemaakte garnalen, breng aan de kook, zet het vuur zachter en houd tegen de kook aan.
2).Gaar de kousenband en erwten in een deel van de kippenbouillon, giet ze af als ze gaar zijn en doe het kookvocht weer terug bij de rest van de kippenbouillon en voeg het sap toe van de citroen. Houd de groentes warm in een oven op 50 - 60°C.
3).Pureer de inhoud van de zeef (tomatenpulp) grof en zet ook even apart in de oven.
4).Doe 4 eetlepels olijfolie in een koekenpan en braad de stukjes kip gaar en op kleur en zet ook warm weg.
5).Fruit de uien met de knoflook aan tot ze zacht zijn in de grote pan met dikke bodem en deksel in de rest van de olie. Voeg daar aan toe de saffraan, de koriander, de wijn en de tomaten en kook dat in tot er een dikke brij achter blijft. Blijven roeren, het moet niet aanbranden.
6).Nu gaat de rijst er bij. Blijf goed roeren tot alle rijstkorrels bedekt zijn met tomatensmurrie.
7).Zeef nu de garnalenschalen uit de kippenbouillon en doe de warme bouillon (begin met 2 liter) bij de rijst en roer om. Doe de kip er bij, deksel op de pan en 5 minuten laten sudderen. Roer weer om.
8).Doe de schelpdieren bij de rijst, roer om en laat weer 5 minuten met deksel er op sudderen.
9). Nu de groentes er door roeren en proef of de rijst op smaak gebracht moet worden met peper en zout. Roer nog eens goed door en strooi de chorizo over de rijst en leg daarna de garnalen op de rijst er bij. Deksel dicht en weer 5 minuten laten sudderen.
Haal van het vuur af en laat 10 - 15 minuten staan met het deksel er op.

Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)

OPDIENEN:Verdeel over de borden en let er op dat een ieder even veel schelpdieren en garnalen krijgt. Bestrooi met de gehakte peterselie en koriander en geef er een stukje citroen bij.
Evt. kan er nog een gebakken eitje bij gegeven worden.
Een droge witte wijn past hier goed bij,maar ook een stevige droge rosé gaat goed

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst