KookJij

Navarin: een ouderwets lekker Frans lentestoofpotje

Navarin kun je omschrijven als een stoofpotje of een ragout, afkomstig uit Frankrijk. Voluit zeggen de Fransen navarin d'agneau, want het wordt gemaakt met lamsvlees, waarvoor agneau het Franse woord is.LentegevoelZodra de lente aanklopt, gooien de Fransen de Boeuf Bourguignon en andere zware stoofpotten de deur uit en staan er pannetjes met navarin te pruttelen op Franse fornuizen. Het is dus een wat lichtere stoof, dat is bedoeld om de lente te vieren. Dat typische lentegevoel krijg je door het lamsvlees, maar ook door toevoeging van lentegroenten. Zo'n lente-achtige versie noemen de Fransen ook wel navarin printanier. Naar klassiek recept gaan er ook aardappelen in en groene kruiden (bouquet garni).Je kunt ook variëren met wortel, sperziebonen, doperwten en bonen. Van oudsher wordt navarin ook veel gemaakt met meiraapjes. Er bestaan zelfs versies van de stoof waarvoor vis wordt gebruikt. Toch blijft de variant met lamsvlees klassiek.
Recept van:
Bereidingstijd: 90 min
Personen: 4 personen
Categorieën:
  1. > Hoofdgerechten - Stoofschotels
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Frankrijk
Keuken: Europese
Bron: Culy.nl
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Navarin: een ouderwets lekker Frans lentestoofpotje te bereiden

  1.  Zet een grote stoofpan op een matig vuur en smelt er een klontje boter in.
  2. Kruid intussen het vlees met peper van de molen en wat zout.
  3. Kleur de stukken vlees goudbruin in de hete boter. Het vlees hoeft niet gaar te zijn; op dit moment volstaat een goudbruin korstje.
  4. Schep het vlees uit de pan en zet het opzij.   
  5. Pel de uien en snij ze in redelijk grove stukjes. Pel de knoflook en plet .
  6. Stoof de uien en de knoflookpulp in de stoofpot waarin je het vlees hebt gekleurd. Laat de uien lichtjes bruinen op een matig vuur. (Voeg indien nodig een extra klontje boter toe.)
  7. Strooi een snuifje komijnpoeder bij de uien en roer ze om. Voeg nu ook het vlees opnieuw toe en strooi er een beetje bloem over.
  8. Roer en laat de bloem een paar minuutjes meebakken. De bloem zal zorgen voor wat binding in het gerecht. 
  9. Bevochtig de stoofschotel met rode wijn en lamsfond. Laat de stoofpot minstens een uurtje pruttelen op een zacht vuur. Voeg er een kaneelstokje aan toe en bind een bouquet garni samen van blaadjes laurier en takjes tijm.
  10. Maak de groenten schoon en was de aardappelen. 
  11. Schil de meirapen en de aardappelen en snij ze in blokjes van ongeveer 2 cm op 2 cm. 
  12. Breek de topjes van de sperziebonen en haal de erwten uit de peulen. (Je kan ook diepvrieserwten gebruiken.) 
  13. Schil de wortelen en snij ze in brede schijfjes
  14. Snij de courgette overlangs in kwarten en vervolgens in hapklare blokjes.
  15. Kook de groenten beetgaar in lichtgezouten water. Hou er rekening mee dat de aardappelen, de wortelen en de rapen een langere gaartijd hebben dan de boontjes en de erwten.
  16. Smelt een klon ruime pan en laat de groentestukjes hierin heel kort even stoven. Roer ze goed om en kruid de mengeling met wat peper en zout. Zo krijgt ze een rijke smaak en een mooie glans.
  17. Proef de stoofschotel en controleer of het vlees boterzacht gegaard is. Kruid de navarin naar smaak met wat peper en zout.
  18.  Serveer de stoofpot en de groenten in twee grote schalen.

Mijn kookverhaal (Lidy Berkx)

De stoofpot moet gemiddeld 1,5 à twee uur opstaan.
Ideaal voor in het weekend, als je toch thuis aan het rommelen bent. Laat maar lekker pruttelen, die handel. Serveer er eventueel nog wat stokbrood en een lik Dijon-mosterd bij voor het ultieme Franse gevoel. Of laat de aardappelen weg en ga voor couscous of rijst. Santé.

Tip: Je kan de aardappelen ook weglaten en de schotel serveren met couscous of witte rijst.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst