KookJij

Mokkaroomtaart

Een heerlijk mokkaroomtaart recept uit de europese keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 60 min
Personen: 16 personen
Categorieën:
  1. > Brood - Bakken
  2. > Taarten, gebak & ijs - Taarten
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Duitsland
Keuken: Europese
Bron:
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Mokkaroomtaart te bereiden

Doe de eieren met het zout, de suiker en 1 eetl. water in een kom.
Zeef de maïzena met de bloem en meng dit met de gemalen koffie.
Smelt de boter bij milde hitte. Neem een springvorm met een doorsnede van 26 cm en vet die in.
Klop de eimassa au bainmarie met een mixer tot een dikke schuimige massa. Dat duurt ongeveer 6-8 minuten. Dan de kom uit de bainmarie nemen en zolang doorkloppen met de mixer tot de massa koud is. Spatel dan het meel-koffie mengsel voorzichtig onder de eimassa. Roer er tot slot de gesmolten boter doorheen.
Doe de deeg in de springvorm en bak de bodem in het midden van een voorverwarmde oven (200° C) in 25-30 minuten gaar. Laat deze op een rooster in de springvorm ca. 4 uur afkoelen, haal hem uit de vorm en snij hem 2 keer door zodat er 3 dunnen bodems ontstaan. Bedruppel elke bodem met een beetje rum. Als je geen espressoapparaat hebt, maak dan van de 50 gr koffie met twee kopjes water een sterke mokka.
Week de gelatineblaadjes in koud water. Kook de mokka/espresso met de suiker tot een dikke siroop; pas op, want dit kookt snel over. Los de uitgeknepen gelatine op in de mokkasiroop.
Doe de eidooier met 1 eetlepel water in een kom en sla dit met een mixer tot het stijf en schuimig is. Ga door met mixen en giet beetje bij beetje de hete mokkasiroop erbij.
Neem van de slagroom 1/8 liter en zet deze weer in de koelkast. De rest stijfkloppen en beetje bij beetje met een garde onder het afgekoelde ei-mokka mengsel spatelen voordat de massa begint te geleren.
Een derde van de mokkaroom op de eerste bodem verdelen en de tweede bodem daar licht op drukken. Verdeel daarover een tweede deel van de mokkaroom (weer een derde van de oorspronkelijke hoeveelheid). Leg daarop dan de derde bodem.
Bestrijk vervolgens de hele taart bovenop en opzij met de resterende mokkaroom. De zijkant kun je eventueel met een garneerkam of met een vork versieren.
Markeer met een nat mes op de bovenkant 16 stukken.
Klop de resterende slagroom stijf met een beetje suiker en vul dit in een spuitzak met een spuitmond met medium opening. Op elk van de 16 gemarkeerde stukken een toefje slagroom spuiten.
De mokkaboontjes op de toefjes slagroom bevestigen. Doe wat cacaopoeder in een klein zeefje en bestuif daarmee het midden van de taart.

Smakelijk.

Mijn kookverhaal (Peter Housmans)

Thuis noemen wij dit ‘Mannentaart’ vanwege de stevige espressosmaak, waardoor hij wat minder zoet over komt.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst