KookJij

Langzaam Gegaard Gelakt Buikspek

Chefkok René Vermeulen kookt al lange tijd voor het Restaurant " 't Spuihuis" in Bergen op Zoom. Buikspek is een prachtig stukje vlees en dat wordt helaas door velen niet geweten.
Recept van:
Bereidingstijd: 420 min
Personen: 6 personen
Categorieën:
  1. > Hoofdgerechten - Vlees
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron: René Vermeulen : Gazet Bergen op Zoom 2015-09-16
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Langzaam Gegaard Gelakt Buikspek te bereiden

  1. Leg het stuk buikspek in een ovenschaal en bestrooi het met zeezout, peper, rozemarijn, thijm en de gesnipperde teentjes knoflook.
  2. Giet hierover het ganzen- of eendenvet en vul dat aan eventueel met zoonebloemolie als het stuk vlees niet goed onderstaat. Schuif dit in een oven die op 90 graden Celsius staat en laat het vlees 6 uur garen.
  3. Het gegaarde vlees volledig laten afkoelen.
  4. Het afgekoelde vlees in banen snijden van 3 cm.
  5. Maak de "lak" door soja, hoisin en basterdsuiker te verhitten en in te koken tot een dikke saus.
  6. Vlak voor het opdienen het vlees onder de grill een krokant korstje geven en inlakken met de lak.
  7. Allerlei stamppotjes is er lekker bij.

Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)

Drink hierbij een droge Riesling Kabineet of een hout-opgevoede Chardonnay.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Rob

Rob zegt:
Dat insmeren met ganzenvet had ik ook al in gedachte. Ben blij dat jij het ook voorstelde. Ik ga het zeker proberen. Helaas ben ik nu net te laat want bij de Makro was het buikspek in de aanbieding.
Jan A van der  Hoeden

Jan A van der Hoeden zegt:
Rob, Ik denk dat je propositie zeker zal werken, met dien verstande dat het mij wijs zou lijken om het buikspek aan alle kante in te smeren met ganzenvet, vanwege de smaak .Immers het ganzen-of eendenvet brengt een speciale smaak mee.
Het zou wel zonder kunnen, maar dan heb je een andere smaak.
Jan A.
Rob

Rob zegt:
Zou je dit ook sous-vide kunnen doen? Dan bijv. een uurtje of 12 (of langer) op 80°C en daarna stap 3 t/m 7.
Stap 2 sla je dan in dit geval over.
Hilde Dumont

Hilde Dumont zegt:
Dat varkentje aan het spit zegt wel wat, in Kroatie vind je ze overal. Waar we ook kwamen zag je de kok buiten staan aan het spit en nodigde ons uit om dit heerlijk vlees te proeven.
Anna Koudys

Anna Koudys zegt:
Nog niet zo lang geleden hebben wij bij onze vriendin een varken(tje) aan het spit gegeten. Natuurlijk wilde ik een stukje proeven van het buikspek, wat is dat lekker zeg! Dus jouw recept is een uitdaging voor ons. Dank je, Jan. (en René)
Groetjes,
Anna.