KookJij

Gegratineerde uiensoep

Een heerlijk gegratineerde uiensoep recept uit de europese keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 45 min
Personen: 6-8 personen
Categorieën:
  1. > Voorgerechten - Warm
Bevat per éénpersoons portie: 330 kCal energie
9 Gram eiwit
15 Gram vet
15 Gram koolhydraten
Waardering:
Herkomst: Frankrijk
Keuken: Europese
Bron: (zeer oude) Allerhande
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Gegratineerde uiensoep te bereiden

Uien pellen, halveren en in dunne ringen snijden. In (soep)pan de boter smelten en uiringen zachtjes bakken tot de ui lichtbruin is. Regelmatig omscheppen. Peper erboven malen en bloem erover strooien. Bloem op laag vuur nog even meebakken, zodat de bloem gaart zonder al te bruin te worden.
Cognac of port door de ui roeren. Scheut bouillon in pan schenken en goed doorroeren. Rest van de bouillon en tijmtakjes toevoegen en de soep aan de kook brengen. Soep op smaak brengen met zout en peper. Vuur laag draaien en nog 20 min. zachtjes laten sudderen.
Ovengrill voorverwarmen. Uiensoep eventueel opnieuw opwarmen en tijmtakjes verwijderen. Stokbrood onder de grill aan beide zijden lichtbruin roosteren. In zes?? ovenbestendige wijde soepkommen beetje kaas doen en brood erop leggen. Dikke laag kaas erover strooien. Soep op brood scheppen en kommen onder de grill zetten tot kaas gesmolten is en lichtbruin kleurt.

Mijn kookverhaal (Gerda Lamers)

Dit recept is het origineel.
Ikzelf rooster een casinoboterham in het broodrooster, leg dit op de soep, daarop flink kaas en in de magnetron laten smelten en kleuren. Gaat perfect.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

lekkerbekske

lekkerbekske zegt:
gea,bedankt voor die suggestie.Dat lijkt me echt het kroontje erop zetten,hoewel dit recept toch al lekker lijkt.Maar geroosterde knoflook croutons,wat een idee.
truitje

truitje zegt:
Ga ik proberen, lijkt me ook lekker. Ik ben met mijn opmerking "in de magnetron" niet duidelijk geweest. Ik zet het namelijk in de magnetron onder de grill.
Groetjes Gerda :p:p:p
gea

gea zegt:
ik snijd meestal een (stukje) stokbrood in hapklare brokjes en maak daar in een koekenpan met wat olie en knoflook croutonnetjes van.Deze doe ik dan op de soep met (veel) kaas en dan onder de grill.Ik neem liever niet de magnetron; bij de grill kan ik het zo lekker zien gaan bluppen:p