KookJij

Gegratineerde groenlof

Alweer zo'n vergeten groente waar ik nooit van had gehoord. Altijd spannend om daar dan iets mee te doen!
Recept van:
Bereidingstijd: 50 min
Personen: 1 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron: Eigen recept
Kan worden ingevroren: Ja
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Gegratineerde groenlof te bereiden

  1. bak in een koekenpan of wok de spekjes zachtjes uit
  2. voeg de ui, knoflook en paprika toe en laat even meebakken
  3. verwarm de oven op 180 graden
  4. voeg de kleingesneden groenlof toe en blijf husselen totdat het goed is opgenomen en wat zachter is geworden
  5. vet een ovenschaal in
  6. gooi het hele zooitje in de ovenschaal
  7. strooi de geraspte kaas er over
  8. 30 minuten in de oven

Mijn kookverhaal (Gea Bruining)

In mijn groentepakket zat nu groenlof. Heb overal zo wat rondgeneusd en zag ook op KookJij een recept van Marijke Geurts.
Door haar recept te lezen ben ik zelf aan het werk gegaan.
Heb toch halverwege nog wat pikante paparikapoeder over de kaas gestrooid: was een goede zet :)

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Sjors

Sjors zegt:
Prima recept met pikante paprika of cayenne on top !
jo langenberg

jo langenberg zegt:
net 2 kroppen geoogst. Ik ga de stamppot proberen maar dan met zoete aardappel!
Hilde Dumont

Hilde Dumont zegt:
Hallo Petra, groenlof is een bladgroente die het midden houdt tussen witlof en andijvie. Het is vooral geschikt voor de najaarsteelt. Groenlof vormt langwerpige kroppen die een milde smaak hebben. Deze groente kan zowel rauw als gekookt gegeten worden. Fijne feesten en geniet van deze heerlijke schotel. Groetjes Hilde
petra

petra zegt:
Hallo is er iemand die mij kan vertellen wat Groenlof is ?? is het misschien witlof
ik wil dit recept proberen met kerst of oudjaar .. ik moet wat . zou graag vlees willen eten .. dat kan ik helaas de laatste jaren niet verdragen .. en niemand kan bij antwoord geven waar om ik in ene geen vlees meer kan eten .. vlees vervangers vind ik niet lekker.
Edith

Edith zegt:
Heb net een stamppot van groenlof gemaakt en het is heerlijk. ik heb zelf een moes/bloementuin maar kreeg wat groenlofplantjes van mijn buurman. Geen idee wat ik ermee moest doen en vroeg het aan mijn Surinaamse buurvrouw en zij heeft mij de volgende adviezen gegeven; De groenlof kort koken in wat water met bouillonpoeder, zodat ze wel wat "aldente" blijft, intussen aardappels koken en afmaken als puree met melk en boter, spekjes bakken, alles door elkaar stampen en het is heerlijk. Groenlof smaakt als een "duurdere" variant van andijvie. Uiteraard heeft mijn buurvrouw een struik groenlof van ons gekregen en heb besloten om deze vergeten groente, volgend jaar zelf te gaan telen.....
Wilma Bloemen

Wilma Bloemen zegt:
Wat is groenlof? Het recept lijkt me erg lekker, maar ik weet niet wat groenlof is......
gea

gea zegt:
Hoi Corrie, groenlof lijkt een beetje op witlof, maar het zijn grotere dingen (weet geen ander nu te bedenken). Het smaakt pikanter dan witlof, een beetje bitter.
op deze manier klaargemaakt vond ik het heerlijk! Ik wist ook wel dat je het als rauwe stamp kunt gebruiken, maar ik wilde geen aardappelen. Ik hou veel van groente, dus dit was voor mij een complete maaltijd!
corrie zevenbergen

corrie zevenbergen zegt:
sorry te snel verzonden maar het lijkt mij heerlijk
corrie zevenbergen

corrie zevenbergen zegt:
Hallo Gea wat is groenlof???
Ingrid

Ingrid zegt:
* om de maaltijd compleet te maken kan je nog aardappelen koken, pureren en starten met een laag puree in de ovenschaal, de rest erop doen, kaas erover en dan eindigen met een laag puree en bestrooien met paneermeel en vlokjes boter
* de rauwe stamp is ook zeer lekker met knapperig gebakken spekblokjes onder (snel klaar eenpansgerecht)
Anna Koudys

Anna Koudys zegt:
Zo'n maaltje uit de oven doet het áltijd goed! Mét of zonder piepers :-)
gea

gea zegt:
Klopt Anna. Je kunt het ook gebruiken als rauwe stamp. Ik wilde geen aardappelen, dussss
Anna Koudys

Anna Koudys zegt:
Heb even gegoogled, volgens mij zou je deze groente ook kunnen gebruiken voor een rauwe stamp. Of denk je dat het te "stug" is? Ziet er lekker uit, Gea :-)