KookJij

Dikke tuinbonensoep

Een heerlijk dikke tuinbonensoep recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 45 min
Personen: 4 personen
Categorieën:
  1. > Soepen - met Groente
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron:
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Dikke tuinbonensoep te bereiden

De tuinbonen doppen (tot gebruik onder water zetten als ze niet binnen een half uur gebruikt worden). De aardappelen in blokjes snijden.
Neem een grote pan (waar straks alles in past) en doe daar de bouillonblokjes en één liter water in. Zet de pan op een laag vuurtje en laat de bouillon vast lauw (warm) worden.
Intussen de speklappen in reepjes snijden en met peper en zout bestrooien. De ui pellen en snipperen.
Verhit de boter in een grote koekenpan en bak het spek er al omscheppend rondom bruin in, fruit op het laatst de uiensnippers even mee.
Schep de gebakken spekreepjes en uien uit de koekenpan in de pan met de bouillon. Blus de koekenpanmet een beetje bouillon, roer de aanbaksels los, en giet aansluitend alles bij de bouillon.
Breng de bouillon aan de kook, leg een deksel op de pan en laat de bouillon met het spek gedurende 15 minuten zachtjes verder koken.
Doe dan de aardappelblokjes bij het spek in de bouillon en breng daarna de inhoud van de pan weer aan de kook. Leg het deksel weer op de pan en laat de bouillon met de aardappelblokjes en het spek nogmaals een 15-tal minuten zachtjes koken.
Schrap ondertussen de winterwortels of schil ze met een dunschiller en snij ze aansluitend in een brunoise van circa 1/2 centimeter dik.
Als de bouillon met het spek en de aardappelblokjes 15 minuten gekookt heeft, het bonenkruid, de tuinbonen en de stukjes wortel in de bouillon doen.
Giet de melk erbij en breng de soep aan de kook, let op: vanaf nu kookt de soep makkelijk over.
Laat de soep nog circa 10 minuten koken tot de worteltjes en tuinbonen gaar zijn.
Vis het bonenkruid uit de pan en breng de soep (indien nodig) op smaak met peper en zout. Alleen als de aardappelen de soep niet voldoende gebonden hebben, de soep nog even binden met maïzena.
Tip 1: Gebruik voor deze soep verse melk anders is de kans groot dat de melk in de soep schift.
Tip 2: De verse tuinbonen kunnen vervangen worden door 500 gr. diepvries tuinbonen (of door tuinbonen uit een pot, laat deze wel niet mee koken, pas op het laatst toevoegen).


Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst