KookJij

Vlees en hun kerntemperatuur

Datum: 22 mei 2018 Categorie: Eten en Drinken, Kooktechnieken, Tips Reacties: 0

Als je vlees bereidt wil je dit natuurlijk wel zo goed mogelijk doen. Hiervoor zijn er diverse ideale temperaturen. Ook wel de kerntermperatuur genoemd. Maar wat is nou eigenlijk de beste temperatuur en hoe meet je deze?

 

Om de temperatuur te meten, kan je het beste een vleesthermometer gebruiken. Wij gebruiken zelf altijd de simpele analoge thermometer welke je in je vlees prikt. Deze geeft dan goed aan wat de kerntemperatuur is.

Om het je wat makkelijker te maken hebben wij een overzichtje gemaakt met welke kerntemperatuur nou het beste is voor vlees, vis en gevogelte.

 

Gevogelte

De beste temperatuur voor gevogelte is 75 graden, hierbij wordt wel een uitzondering gemaakt voor kiprollade. Hiervoor mag je een kerntemperatuur van 70 tot 72 graden hanteren.

 

Vis

Voor de meeste vissoorten kan je een kerntemperatuur van 70 graden aanhouden, ook bij vis zijn er uitzonderingen, zo is 50 graden voor tonijn voldoende en bij kabeljauw is 60 graden voldoende.

 

Vlees

Voor vlees ligt het allemaal wat uitgebreider en heb je diverse verschillende kerntemperaturen. Om te beginnen met een rollade, deze is klaar goed met een kerntemperatuur van 70 graden.

Entrecote, is met 55 graden het beste, de entrecote is dan net niet meer rood van kleur.

Kalfsoester is mooi rosé bij een kerntemperatuur van 60 graden.

Fricandeau is lekker sappig en doorbakken bij 65 graden.

Voor rosbief kan je een aantal kerntemperaturen aanhouden, wil je hem rare hebben? Houdt dan 48 graden aan, medium rare 55 graden en doorbakken 62 graden.

 

Wild

Voor wild zijn er ook weer diverse uitzonderingen. Dit ligt er ook aan wat voor vlees je hebt, hier wordt een uitzondering gemaakt tussen wild met wit vlees en wild met rood vlees.

Voor ree en hert kan je een kerntemperatuur van 55 graden aanhouden.

De kerntemperatuur voor eend is tussen de 79 en 82 graden.

Voor konijn kan je een kerntemperatuur tussen de 52 en 55 graden aanhouden, bij haas en hazenrug kan je iets kouder, hier kan je een kerntemperatuur van 48 tot 52 graden aanhouden. Let op! Bij de bouten is de temperatuur 82 graden.

 

Eet smakelijk!

 

« Terug naar overzicht

Reacties op dit blog

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reageer op dit blog

Uw bericht mag nog tekens bevatten