KookJij

Brood en het zelf bakken

Datum: 29 maart 2020 Categorie: Eten en Drinken Reacties: 7

De historie van brood gaat ongeveer 30.000 jaar terug. Brood zou zijn ontstaan toen voor het eerst graankorrels werden gekneusd met een steen en gemengd met water, zodat er een soort pap ontstond. Deze pap werd gekookt, gedroogd in de zon of gebakken op stenen uit het vuur. Tegenwoordig zijn op talloze plekken in de wereld nog broden te vinden die lijken op deze eerste broden, zoals de Mexicaanse tortilla, Indiase rotis en naan en pita uit het Midden-Oosten. (Bron: Wikipedia).

Natuurlijk is dit een heel leuk weetje en is het tegenwoordig een stuk makkelijker om zelf brood te maken. Zelf ben ik, sinds kort, in het bezit van een broodbakmachine. Het is heel makkelijk, je koopt een kant en klaar pakje, gooit hem, samen met water, in de machine, kiest het programma en een paar uur later is je brood klaar. Dit vond ik leuk om mee te beginnen maar dan komt toch weer die hobbykok naar boven en ben ik gaan experimenteren met recepten. Hier is tot nu toe een volkoren-tarwebrood uit voort gekomen en ben nu aan het experimenteren met bier in plaats van water, helaas heb ik hier nog geen resultaten van.

Het recept voor het volkoren-tarwebrood is best simpel.

Het recept (voor een brood van 1500 gram);

* 530 ml water* 40 gr boter (ik heb roomboter gebruikt)* 1,5 tl keukenzout* 1,5 tl suiker* 810 gr Volkoren-tarwemeel* 7 gr gedroogde gist

Op de broodbakmachine heb ik het programma voor een donker volkorenbrood gebruikt. Helaas was de bovenkant wat ingezakt, de volgende keer een ander programma gebruiken, vaak gaat het beter als je het programma voor normaal brood gebruikt. Qua smaak is het brood heerlijk alleen niet erg luchtig. Daar is het recept misschien nog wat finetuning voor nodig.

Nu ben ik eigenlijk wel benieuwd, wie van jullie gebruikt ook een broodbakmachine en wat voor meel/recepten gebruik jij?

« Terug naar overzicht

Reacties op dit blog

Nadine

Nadine zegt:
Leuk! Heerlijk ook de geur en smaak van vers brood! Vroeger heb ik ooit een brood gebakken en terwijl ik vol spanning aan het wachten was hoe lekker mijn brood wel niet zou worden heeft mijn broer in de tussentijd de broodbakmachine geopend om te kijken wat het was. Gevolg: het brood mislukt en ik zwaar teleurgesteld en heb daarna nooit meer een brood gebakken haha. Dus helaas geen tips.
Harry Löhr

Harry Löhr zegt:
Ohh! Da's wel naar inderdaad. Nog niet weer het idee gehad om het weer te proberen? Het is zo leuk om te doen :)
christien van driel

christien van driel zegt:
ik heb geen machine dus wil een recept voor bakvorm in de oven
Harry Löhr

Harry Löhr zegt:
Hallo Christien,

Op zich zou je dit recept ook voor de oven kunnen gebruiken.
Wat ik zo terug kan vinden is op 220 graden zo'n 40 minuten.
Kan je hier wat mee?
Christien

Christien zegt:
dank je wel. Ik probeer het.
André

André zegt:
Ik bak graag brood, maar niet in de broodbakmachine, Maar ik vraag me af......
Kan ik een broodbak machine ook gebruiken omzet deeg te kneden enndaarna het deeg gewoon in de oven af te bakken Alas vloerbrood of Busbrood of gewoon in een broodvorm?
Ik kan door diverse operaties aan mijn handen niet meer kneden
Harry Löhr

Harry Löhr zegt:
Hallo André,

Bij mij kan dat wel, daar ik een kneedfunctie heb op mijn broodbakmachine.
Ik weet niet of jou machine deze functie ook heeft?

Harry

Reageer op dit blog

Uw bericht mag nog tekens bevatten