KookJij

Snert op z'n Oud Hollands

Een heerlijk snert op z'n oud hollands recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 240 min
Personen: 4 personen
Categorieën:
  1. > Soepen - met Vlees
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron: ikzelf
Kan worden ingevroren: Ja
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Snert op z'n Oud Hollands te bereiden

Zet het water op met de hamschijven of ribbetjes.
Breng aan de kook en laat het daarna zachtjes 2 uur pruttelen (evt. afschuimen).
Snijd in tussen de selderieknol in kleine blokjes, en de prei in dunne reepjes.
Haal na 2 uur het vlees uit de pan en voeg de groentes toe.
Voeg ook de erwten toe.
Snijd het vlees klein en voeg het bij de groente.
Breng het geheel aan de kook, zodra het kookt op heel laag pitje laten pruttelen onder af en toe roeren.
Kan al naar gelang de hoeveelheid of het merk erwten verschillen, maar reken 2 uur.
Eventueel na die tijd bijstampen.
Voeg dan de in plakjes gesneden rookworst toe.
En als laatste de fijn gesneden peterselie/ selderij.

Eet Smakelijk.

Mijn kookverhaal (Alkien Jacobse)

Ben heel lang bezig geweest met het ideale recept voor Snert. En echte Snert mag geen erwtensoep heten. Erwtensoep zit in blik. :)
Lepel moet erin blijven staan. Maar heb het vorig jaar gevonden na veel uitproberen.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

alkien

alkien zegt:
Ha ha, leuk al die reacties. Maare Beertje... ik heb ook een peloton grote eters, zijn er maar vier, allemaal mannen, maare die eten meer dan 1 bord, vandaar mijn 4 personen. Pan is altijd in 1 keer schoon leeg. ;)
beertje

beertje zegt:
Hallo Lieve mensjes
Over snert CQ Erwtensoep is al zoveel geschreven,maar zolang als we onderscheid maken tussen snert en erwtensoep is er geen echt probleem.
Snert was een arme luis maaltijd die eigenlijk net als Goulash weinig met soep uitstaande had, want door de pictine en ook soms nog aardappelen was het zo dik dat je het bijna met een vork kon eten.
Die Erwtensoep wedstrijden die slaan nergens op want die kregen maar net de tijd om warm te worden laatstaan om voldoende te koken, want al duurt snert maken geen 3 dagen een hele dag ben je er toch mee bezig.
Overigens waas ik het wel eens met de opmerking over die 4 personen.....dat wat er in het onderhavige recept gaat is genoeg voor een heel peloton brandweer lieden.

beertje:)
AnnikaT

AnnikaT zegt:
Hey betweters! kijk op 'oud Hollandsche gerechten' en zie dat de winnende snert van WK 2007 en 2008 allebei winterpeen bevatten! zal er wel niet in "thuishoren" misschien, maar wel het lekkerste (vind ik)
Yvonne

Yvonne zegt:
Hee Beer,
Ga je me hier ook om de oren slaan? ;)
slaatje

slaatje zegt:
Hé dat verras me, mij is verteld door een slager n.b. dat het zwoerd van de poot of hamschijf het bindmiddel is. Weer wat geleerd. ;) Groetjes Gerda:p:p:p
beertje

beertje zegt:
Slaatje Wat die rookworst betreft heb je gelijk, maar vroeger kon men die niet betalen, dus het hoorde er oorspronkelijk niet in.
Wat die Spikesmium daar schrijft slaat nergens op.....er is maar een recept van snert.....
en dat weet ze best.
Overigens...ik heb niet gezegt dat die erwtensoep niet lekker kan zijn....en het is niet de gelatine die de soep doet opstijven maar de Pictine uit de botten
Beertje....:D:p
slaatje

slaatje zegt:
Is een hele lekkere soep hoor, en een ieder maakt hem op zijn/haar manier. De basis is gewoon zo als snert moet zijn, zonder wortel/peen. Met lekkere rookworsten. Eet smakelijk allemaal. Groetjes Gerda ;):p:p
alkien

alkien zegt:
Dank je wel Rientje. Doe m'n best ;)
rientje

rientje zegt:
Hahaha wat een verhaal, hij is key lekker hoor Alkien, goed bezig;)
alkien

alkien zegt:
Hoi spikeysmum, Gelukkig maar he, dat we niet allemaal dezelfde smaak hebben. Zou het er dan saai uitgezien hebben. :D;)
spikeysmum

spikeysmum zegt:
Hai Alkien,
Daarom bestaan er ook zoveel recepten voor snert. Iedereen maakt hem zoals ie zelf het lekkerst vind.;);)
alkien

alkien zegt:
Hoi Dayenne en Yvonne,
4 personen bedoel ik wel mee volwassenen die meer dan 1 bord op kunnen. Dat is bij mij nl wel het geval.
De kruiderij, ja laat ik meestal aan de maker zelf over. Deze snert is echter niet flauw. De hamschijf heeft spek van zichzelf, maar natuurlijk kun je eraan toevoegen wat een ieder zelf wil.
Probeer eens zou ik zo zeggen ;)
Yvonne

Yvonne zegt:
Ja, ik doe er inderdaad ook van die "ouderwetse" bouillonblokjes in van Maggi. Zonder die is het inderdaad erg flauw. Het was me niet opgevallen dat de Maggi-blokjes niet bij het recept stonden.;)
Dayenne

Dayenne zegt:
Dit is erg veel voor 4 personen. Volgens mij bedoelen ze met aantal personen: zoveel personen die dit in een maaltijd op kunnen. Dus AnnikaT heeft wel gelijk. Verder zit in snert ook spek. En zonder kruiderijen is de snert erg flauw!
martha

martha zegt:
Heerlijk, ik gebruik 2 pakken spliterwten. Het vlees kook ik een avond van te voren met een harde worst en blokjes vlee bouillon, zet het koel weg met de deksel schuin anders wordt ie zuur. Kan ik eventueel vet er af scheppen, dan doe ik er een rookworst aardappel en een pakje erwtensoep nog extra bij.
Groetjes martha. (heb wel een grote pan, rest doe ik in de diepvries )