KookJij

Krentjebrij

Een heerlijk krentjebrij recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 120 min
Personen: 4 personen
Categorieën:
  1. > Nagerechten - Koud
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Krentjebrij te bereiden

Was de gort en week deze 24 uur in koud water met zout.
Breng ze met hetzelfde water de volgende dag aan de kook met de citroenschil, en laat dit een uur zachtjes koken.
Doe er dan de suiker in, het citroensap en de goed gewassen krenten en rozijnen en laat dit geheel nog een half uurtje zachtjes koken.
Voeg als laatste het bessensap toe, verwijder de citroenschil en serveer het geheel warm of koud.

Mijn kookverhaal (jan vogelzang)

Ik ken dit gerecht nog van vroeger en mijn grootmoeder en ook moeder deed er ook wel wat goed gewassen gedroogde pruimen er in en dan heet het gerecht in eens proemenkreuze.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

bametz-saffrie

bametz-saffrie zegt:
Het lijkt inderdaad op watergruwel; mocht je het nooit gegeten hebben, bij de Plus-super kan je watergruwel kopen; het staat in het vak met houdbare melk e.d. Dit recept is uiteraard voller van smaak, maar je krijgt ff een idee hoe het smaakt.:D
derbyke

derbyke zegt:
Ziet er heerlijk uit proberen waard een 10 dik verdient . Groetjes van ons 3 :);):p
gerrie haven slooijer

gerrie haven slooijer zegt:
Je kan er ook nog bramen en frambozen bij doen, deze natuurlijk niet meekoken ze noemen het ook wel watergruwel is echt heel lekker als het warm weer is en dan koud eten.
Wil van Mer

Wil van Mer zegt:
Morgen boodschappen doen en dan alles meenemen om te maken. Heerlijk recept. Ouderwets lekker.
wouros

wouros zegt:
Ik zou een heel flesje bessensap nemen, 2 kaneelstokjes, wat kruidnagelpoeder en eventueel een scheut zoete rode wijn of port.
john bijlsma

john bijlsma zegt:
Waar zijn de krenten in het recept!???