KookJij

Surf and Turf Variant (Versie Jan A)

Een heerlijk surf and turf variant (versie jan a) recept uit de amerikaanse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 80 min
Personen: 4 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Amerika
Keuken: Amerikaanse
Bron: Uit Amerika,doormij wat aangepast.
Kan worden ingevroren: Ja
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Surf and Turf Variant (Versie Jan A) te bereiden

Aardappelpurée :
*De geschilde en gesneden aardappelen aan de kook brengen en garen
*De room en melk met de theepel suiker en zout en peper
naar smaak aan de kook brengen en voor 1/3 laten inkoken.
Er moet dus 2/3 overblijven.De suiker is tegen het aanzetten.
*De gare aardappels pureren (met vork,knijper,purée-
stamper of knijper.Dan het melk/room mengsel er door roeren,flink peperen en dan de boter er door roeren.Het moet een mooie,zalfachtige niet te flauwe massa zijn.
Zet dit warm weg
*De peterselie schoonmaken en klein hakken en apart zetten
#
Groentes :
*Kook de groentes beet gaar en zet apart warm weg
#
Vlees :
*Maak een pasta van de olijolie en de knoflook in de vijzel
*Smeer de biefstukjes in met de knoflook pasta en laat intrekken
*Bak de pancetta krokant,haal hem er dan uit,maar bewaar het spekvet in de pan
*De krokantgebakken pancetta dan in kleine stukjes vergruizen (zo krokant moet de pancetta worden gebakken dat dit zonder moeite kan) en apart zetten
*De biefstukjes snel aan alle kanten dichtschroeien in het spekvet (1 à 2 minuten),uit de pan halen en in een voorverwarmde kom doen (oven op 180 graden) en 5 minuten na laten garen afgedekt met een stukje alu-folie.
*Vervolgens 10 minuten laten rusten op 60 graden Celsius
*Het vet in de pan afblussen met de bisque,goed doorroeren en apart warm wegzetten in een kommetje.
#
Al het voorwerk is gedaan,nu gaan we het afmaken
#
*De puree wordt nu weer verwarmd,de groentes gaan op een plaatje met een klontje boter.
*We doen nu de kreeftenblokjes door de puree en blijven roeren tot goed warm.Dan de peterselie er door roeren.
*De verwarmde borden uit de oven halen.Op elk bord een
lepel purée in het midden,dan de spekkruimels er op.
Leg rondom de purée de groente(s) en boven op de purée de biefstukjes,die in een paar plakken zijn gesneden.
Hier wat bisque-saus op druppelen.


Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)

Dit is een variant op het Amerikaanse "Surf and Turf" : steak
met stukken kreeft.Decadent,maar wel lekker.Beetje bewerkelijk,maar de moeite waard.
Bedenk dat dit een voorbeeld is,zoals wij hem thuis maken.
Het mag best anders om er een ietsje persoonlijke touch aan
te geven.
Welke rode wijn drinken we erbij?
Een niet al te zware,want dan valt de kreeft helemaal weg.
Een lichtvoetige Pinot Noir uit de Elzas of uit Duitsland.
Maar wijn is weer iets aparts en zeker de wijn-spijs combinaties.Dat is mijn andere hobby.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

anja

anja zegt:
Jan héél erg bedankt, ga het zeker een keertje bereiden..het lijkt mij héérlijk.gr.anja.
deuxchapeaux

deuxchapeaux zegt:
Beste Anja,bisque is een afkorting van bisque d'homard (stevige kreeften soep).Dit is kant en klaar te krijgen in kleinere en grotere potjes of blikjes in delicatessenzaken.Het hoeft niet perse met bisque dit recept.Een ander sausje kan ook bv met (gedroogde)porcini.Alleen voorzichtig zijn met de hoeveelheden porcini omdat de kreeft daarmee snel wordt weggedrukt.
Groetjes,Jan A :D
atijdemanmilani

atijdemanmilani zegt:
Hallo Jan,
Als beginnend hobbykok vraag ik mij af wat de bisque cq bisquesaus in dit gerecht voorsteld, ik zie geen bereiding ervan...alvast bedankt..gr. anja.