KookJij

Sinaasappeltaart

Een heerlijk sinaasappeltaart recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 95 min
Personen: 12 personen
Categorieën:
  1. > Taarten, gebak & ijs - Taarten
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron: ah
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Sinaasappeltaart te bereiden

Verwarm de oven voor op 175 °C. Boen 2 sinaasappels schoon en rasp de schil zeer fijn. Doe 350 gram zachte boter, 400 gram basterdsuiker en de vanillesuiker in een kom en klop met de mixer 8-10 minuten tot het mengsel licht en romig is. Klop een voor een de eieren erdoor en daarna de zure room. Voeg ook het sinaasappelsap en de helft van de sinaasappelrasp toe. Nog enkele minuten goed mixen. Spatel als laatste het bakmeel door het mengsel.
Verdeel het beslag over de 2 springvormen en bak de taartbodems op een rooster in het midden van de oven in 45-55 minuten lichtbruin en gaar. Meng intussen met een mixer 250 gram zachte boter met 150 gram basterdsuiker en de rest van de geraspte sinaasappelschil tot een crème en laat deze in de koelkast opstijven.
Snijd de resterende 2 sinaasappels in zeer dunne plakjes. Breng 200 gram basterdsuiker met 250 ml water in een koekenpan aan de kook en roer tot de suiker is opgelost. Draai het vuur laag en kook hierin de sinaasappelschijfjes 20 minuten, tot de sinaasappel doorzichtig is en de schil zacht. Let op: niet laten doorkoken tot karamelsiroop!
Laat de taartbodems op een rooster afkoelen en verwijder pas daarna de springvorm. Snijd de taartbodems aan de bovenkant recht. Leg een taartbodem op een taartschaal en besmeer deze met crème. Leg de tweede taartbodem erop en druk het geheel iets aan. Smeer de rest van de crème over de bovenkant en garneer de taart met de uitgelekte sinaasappelschijfjes.
Tip: Deze taart bestaat eigenlijk uit twee taarten. Daardoor wordt hij heel hoog, dat oogt feestelijk. Je kunt van de helft van het beslag ook 1 taartbodem bakken. Halveer deze met een lang gekarterteld mes en werk de taart dan af met de helft van de crème.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Jantien

Jantien zegt:
Beslag werd véél te nat door de sinaasappelsap (250 ml). Hierdoor rees de taart niet goed in de oven. Baktijd klopt hierdoor ook niet. In elk geval niet met TWEE springvormen tegelijk in de oven. Of zou het liggen aan de grote hoeveelheid eieren? Belachelijk veel boter in het recept ook. Wordt ontzettend machtig.
Ik raad aan gewoon cakebeslag te gebruiken, met sinaasappelschil. En voor de crème iets met roomkaas (naturel) en poedersuiker.
weette

weette zegt:
Heerlijk!
Nienke

Nienke zegt:
hij is heel lekker:p
jano ooms

jano ooms zegt:
is een lekkere taart