KookJij

Risotto met Saffraan en Drop

Jaren geleden waren mijn vrouw en ik aan het rondtoeren in en rond Padua. Op de een of andere manier werden wij opmerkzaam gemaakt op een eethuis in het nabij gelegen stadje Sarmeola di Rubano. Het ligt iets ten westen van Padua. In een restaurant daar was een hele familie bezig met het uitbaten van het restaurant "Le Calendre". Grootvader was daar een kaas deli begonnen, vader en moeder begonnen met een restaurant,dat sinds 2005 3 Michelin sterren heeft en zoon Max runt dat nu met zijn vrouw. Max is de chef kok, een jonge energieke man die van alles probeert om samen met de hele familie het etablissement te laten slagen. Wij hebben daar gegeten en meestal is het zo dat een 3 sterren eethuis bijzonder duur is, moeilijk om in te komen en de prijs is vaak hoger dan het eten lekker is. Dat was hier dus niet het geval. Voor de geïnteresserden hier de gegevens: Restauran "Le Calendre" , Via Liguria 1 in Sarmeola di Rubano (tel:+39 049 630303 en e-mail [email protected]). Alleen open op Wo-Do-Vrij-Zat. Ik heb daar een saffraan risorro gehad als nooit tevoren. Het recept zou er als volgt moeten uitzien
Recept van:
Bereidingstijd: 100 min
Personen: 4 personen
Categorieën:
 1. > Voorgerechten - Warm
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Italie
Keuken: Europese
Bron: Massimiliano Alajmo
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Risotto met Saffraan en Drop te bereiden

 1. Begin met het maken van de saffraan-reductie. Zet daartoe 200 cc kippenbouillon op het vuur en los daarin op de 4 gram saffraan poeder en kook net zo lang tot je 70 cc vloeistof over hebt. Zet dat even apart.
 2. In een flinke pan met dikke bodem de lepel olie verhitten en daarin aanfruiten het uitje en de knoflook gedurende 1 minuut. Flink omroeren.
 3. Daarna gaat de rijst er bij en die roeren we net zo lang om tot we zeker weten dat alle rijstkorrels bedekt zijn kmet een laagje olie. Veel omroeren.
 4. Vervolgens gieten we er al roerend de witte wijn bij en blijven roeren tot de wijn geheel is opgenomen.
 5. Nu voegen we evt. wat zout toe, tevens de 50 cc saffraan reductie en de 1 gram saffraan draadjes. Roeren maar, roeren maar.
 6. Nu gaat lepelsgewijs de kippenbouillon bij de rijst in de pan. Roeren! En denk er aan, pas nieuwe kippenbouillon toevoegen als de vorige hoeveelheid is opgenomen cq verdampt. Dit doen we tot alle bouillon is gebruikt.
 7. We halen dan de pan van het vuur en roeren met kracht de boter en de geraspte kaas door de rijst..
 8. Is dat gebeurd dan roeren we het citroensap door de rijst.
 9. Eventueel nog wat bouillon door de massa roeren en dan verdelen over de voorverwarmde bordjes.
 10. De risotto moet enigszins vervloeien op de bordjes.
 11. We strooien ietsje droppoeder over de risotto en wat witte peper en klaar is de risotto om uitgeserveerd te worden.

Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)

Drink hierbij een Nussbaumer Gewurztraminer van het Huis Tramin. (Gusto Piuma te Sittard) of anders een mooie gewurztraminer uit de Elzas.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst