KookJij

Recept voor Reefilet met gemarineerde vijgen en portsaus

Een heerlijk reefilet met gemarineerde vijgen en portsaus recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 60 min
Personen: 10 personen
Categorieën:
  1. > Hoofdgerechten - Wild
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron: Kookclub
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Bereiding

Zet de gesneden rodekool op het vuur met de rode wijn, twee van de vier kaneelstokjes, rode wijnazijn, de bosbessenjam en de suiker. Zorg dat de rodekool volledig onder de vloeistof staat en laat de kool minimaal 3 uur op zacht vuur met deksel pruttelen. Bind pas op het laatst de rode kool af met wat maïzena.

Controleer de reefilets op achtergebleven vliesjes. Bak het ree vervolgens in hete olie snel op een hoog vuur rondom bruin. Haal de pan van het vuur en voeg de boter toe. Zet het ree ongeveer 15 minuten in een oven van 90 graden, laat het daarna rusten op een warme plak. Na het snijden licht met zout en peper bestrooien.

De bouillon, de andere kaneelstokjes en de rode port in een pan opkoken en dan op laag vuur langzaam tot de helft laten reduceren. De saus eventueel nog licht afbinden met maïzena.

Kook voor de mousseline de aardappelen goed gaar. Laat ze helemaal uitdampen. Pureer de aardappelen door een fijne knijper. Smelt de 120 gr boter in een pan en voeg de droge aardappelpuree beetje bij beetje hieraan toe. Roer voortdurend zodat het niet aanbakt. Als de boter in de puree is opgenomen, de melk in kleine scheutjes toevoegen, totdat een smeuïge puree is verkregen. Afhankelijk van het soort aardappelen dat wordt gebruikt kan het zijn dat er iets meer of minder melk nodig is. Voeg tenslotte zout naar smaak toe.

Snij de vijgen kruiselings in aan de punt. Laat de vijgen langzaam pocheren in de portsaus.

Bereiding
Leg een blad filodeeg op een vel bakpapier. Bestrijk de filodeeg nu met de eidooier. Snij van de vijgen dunne plakken en leg deze op het bestreken vel filodeeg. Bestrooi dit geheel met een beetje poedersuiker.

Leg het andere vel ernaast en bestrijk dit ook met eidooier. Leg dit vel met de ingestreken kant op de vijgen. Rol nu voorzichtig met een rolstok de twee vellen op elkaar.

Bestrijk de bovenkant vervolgens met de gesmolten boter en bak het geheel goudbruin in ongeveer 10 – 15 minuten in een oven van 140 graden.




Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

bertal

bertal zegt:
Geert Jans,
Zelf hebben we inderdaad het recept van Margo Reuten uit Maasbracht.
Niet iedereen heeft dat boek en nu kan één ieder ervan genieten.
Succes met het koken. Ook wij als kookclub hebben ervan genoten.
:);)m.v.g. Bert
HarryLohr

HarryLohr zegt:
Goedemorgen Geert, als je een account aan maakt kan je gewoon printen.
Geert Jans

Geert Jans zegt:
Wel erg dat je hier moet betalen om gestolen recept te printen. Recept is van Margot Rutten van Da Vinci in Maasbracht. Staat in kookboek Proeven van bekwaamheid. Ik wou het printen omdat ik zo'n mooi kookboek niet graag in de keuken vuilmaak.