KookJij

Penang Hokkie Mee

Letterlijk vertaald betekent het rijst-miehoen op Zuid Chinese wijze, zoals die nu in Penang wordt bereid. MEE = MEE Hoon = Rijstvermicelli PENANG = Deelstaat in het noord-westen van Maleisie, tevens een eiland (ligt vlak boven de straat van Malakka). HOKKIEN = Een deel van zuidelijk deel van de Chinese Provincie Fuijan,waarin de steden Quanzhou,Zhangzhou en Xiamen liggen. HOKKIEN noodles = eiernoodles HOKKIEN HAE MEE = Wordt bereid in Penang en Singapore.Geen donkere ketjap wordt gebruikt.Mix van eiernoodles en rijstnoedels.Gerecht met garnaal,kip,varkensvlees, inktvis en kangkun,gekookt. HOKKIEN CHAR MEE = Wordt bereid in Kuala Lumpur en in de Khangvallei.Wel gebruik van donkere ketjap.Eiernoedels.garnaal,varkensvlees en kool.Gebakken Deze uitleg hoort er wel bij omdat je toch wil weten wat je krijgt en wat veel belangrijker is ; De mensen in Maleisie zijn trots op hun keuken en beledigd als je het over een andere Hokkien hebt,dan op je bord ligt.
Recept van:
Bereidingstijd: 210 min
Personen: 6 personen
Categorieën:
  1. > Hoofdgerechten - Maaltijdsoepen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Maleisie
Keuken: Oosterse
Bron: Familie
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Penang Hokkie Mee te bereiden

  1. Doe in de grote pan 3 liter water en breng aan de kook.
  2. Voeg toe de biefstuk en de varkensribbetjes plus knoflook en kook het gedurende 75 minuten.
  3. Haal het vlees eruit, laat afkoelen en snijd de biefstuk in dunne plakjes en snijd de varkensribbetjes klein van het bot.
  4. In een andere grote pan 6 eetlepels rijstolie verhitten en daarin de garnalenkoppen en -schillen verhitten met de trassie, totdat die enorme geurvlaggen gaan geven. Doe er dan een eetlepel sambal bij en blijf goed omroeren.
  5. Gooi hierbij het kookvocht uit de pan waarin het vlees is gekookt, samen met de varkensbotjes, gefrituurde uitjes en suiker. Breng opnieuw aan de kook en laat dit 2 uur trekken op een laag vuur. Er is dan een 1/3de gedeelte weggekookt.
  6. Zeef het geheel door een niet al te grove zeef en doe het gezeefde vocht in een schoongemaakte pan.
  7. Breng dit opnieuw aan de kook met de vissauce en de rest van de sambal.
  8. Laat de garnalen in deze kokend hete "soep" aankleuren en garen gedurende een paar minuten en verwijder ze uit de pan.
  9. Doe de gaar geweekte noedels in een bord met kangkun, taugé, 1/2 hard gekookt ei, garnalen, biefplakjes, varkensvlees. Giet hierover de soep en garneer met de uitjes en eventueel gesnipperd korianderblad, enz.
  10. OPTIONEEL: Kleine inktvisjes.

Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)

Drink hierbij thee of een witte wijn of een rosé wijn.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst