KookJij

Gebakken biefstuk

Een heerlijk gebakken biefstuk recept wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 10 min
Personen: 1 personen
Categorieën:
  1. > Hoofdgerechten - Vlees
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Onbekend
Bron: blue band
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Gebakken biefstuk te bereiden

Smelt in een koekenpan op een hoog vuur 50 g boter. Nadat deze is gesmolten begint het te schuimen. Het schuim trekt grotendeels weg en de margarine wordt lichtbruin. Laat de margarine nog iets heter worden, leg dan een biefstuk van ± 150 gram in de pan en schroei deze aan beide zijden snel dicht en bak hem 3 à 5 minuten. Voeg als de jus te bruin wordt wat boter toe en temper het vuur iets. Biefstuk wordt tijdens het bakken over de bodem van de pan geschoven. Bstrooi het vles met zout, doe dit nooit vóór het dichtschroeien; zout onttrekt vocht en hierdoor zou het vlees aan malsheid verliezen.

Mijn kookverhaal (anne prive)

Simpele bereiding van biefstuk.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

truitje

truitje zegt:
Precies Wouros, helemaal met je eens. Als je biefstuk bakt moeten de eters aan tafel zitten en de rest van de maaltijd al klaar zijn. Groetjes Gerda :p:p:p
wouros

wouros zegt:
djmagich: Daar heb je helemaal gelijk in.
Hieronder de bakaanwijzingen van Onno Kleyn:
Koop biefstukken zonder kerven of gaten; het is juist voor dit soort vlees dat je naar de beste slager in de buurt gaat. Laat ze rustig een half uur voor het bakken buiten de koelkast liggen.
Heel chic is om in geklaarde roomboter te bakken: smelt een grote kluit "zeg 100 gram" in een steelpan, heel zachtjes. Wacht tot er wit schuim op komt drijven en schep dat weg. Giet daarna de boter in de koekenpan en zorg dat de prut op de bodem niet mee komt. Geklaarde boter "puur botervet" is gezonder dan gewone bakboter.
Zet de eters aan tafel en zout de biefstukken. Vergeet alle verhalen over "vocht onttrekken" en "sap verliezen", dat is onzin. Verhit de boter in de pan op redelijk hoog vuur " laat het vet niet roken! " en leg de biefstukken erin. Schuif ze meteen een beetje heen en weer. Draai na een minuut om. Draai na nog een minuut het vuur iets lager. Een echt rode biefstuk is nu klaar, voor rosé ga je langer door, zeg twee minuten per kant in totaal. Hele dikke tournedos hebben nog meer nodig.
Haal uit de pan en laat een minuut op een plank liggen. In die tijd kun je de saus afmaken: draai het vuur hoog en schenk een scheutje sterke drank of witte wijn of melk in de pan, of slagroom, of kokosmelk met een lik Thaise currypasta. Laat flink bruisen en roer. Serveer.
Te gare biefstukken zijn waarschijnlijk gebakken toen de eters nog op zolder bezig waren. Wachten in de pan is funest.
djmagich

djmagich zegt:
Hallo Marianne, Ik denk dat je je daar nog wel eens in kan vergissen. Biefstuk bakken is nog niet zo makkelijk als je denkt om het goed te doen.