KookJij

Brabantse worstenbroodjes

Een heerlijk brabantse worstenbroodjes recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 190 min
Personen: 30 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron: Doriet Janssen
Kan worden ingevroren: Ja
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Brabantse worstenbroodjes te bereiden

Meng de bloem het broodpoeder en het zout in de deegkom, smelt de gist en de suiker in een deel van de lauwe melk en de gesmolten boter in de rest van de melk Laat de keukenmachine op een lage snelheid draaien met de kneedhaken en voeg de melkoplossingen toe laat het deeg even goed kneden of doe dit goed met de hand. Doe dit in de plastic deegkom met deksel en laat het rijzen tot het volume verdubbeld is. Meng ondertussen het gehakt en weeg bolletjes af van 50 gram rol ze losjes door het paneermeel en rol er worstjes van van ± 13 cm lang. Verdeel het brooddeeg ook in portíe's van 50 gram en rol ze langwerpig uit iets langer dan de worstjes, leg de worst op het deeg en vouw het deeg over de uiteinden van de worst en rol hem op tot de vorm mooi glad is. Leg de broodjes met tussenruimte van 5 cm met de naad naar beneden op het bakpapier op de bakplaat, bespuit ze met de plantenspuit wat vochtig en laat ze afgedekt op een warme plaats nog een uur rijzen. Verwarm de oven voor op 220 graden, bestrijk de broodjes met losgeklopt ei en bak ze 15 minuten in de hete oven, waar je onderin een bakje water laat meestomen zodat de vochtigheid in de oven op peil blijft.

Mijn kookverhaal (Doriet Janssen)

Na lang pionieren en uitproberen heb ik dan eindelijk wat ik wou, dat mijn broodjes nét zo lekker smaakte als van onze warme bakker en het geheim zat in de broodpoeder, daarom waren de broodjes gauw te hard en droog en het gehaktmengsel, varkensgehakt met een beetje rundergehakt erbij, dus zeker geen rundergehakt gebruiken in plaats van..

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Wijda de Boer

Wijda de Boer zegt:
Geen woorden, maar daden,in 1 woord een super broodje;)
anja wagemans

anja wagemans zegt:
Bedankt Doriet, al weer een heerlijk recept van je!

Ik kruid het gehakt altijd zelf met peper en zout, kerriepoeder en nootmuskaat, plus een flinke lepel mosterd of mosterdsaus. Ik gebruik ook vaak kipgehakt, wat ook heel erg lekker mals is.