1. Volgens de christelijke kalender is 14 februari al eeuwenlang de dag waarop Valentijn wordt gevierd. De man werd in de vijfde eeuw heilig verklaard omdat hij op 14 februari ergens in de derde eeuw, na marteling overleed.

Bisschop Valentijn werd, volgens de overlevering, door keizer Claudius II vermoord omdat hij stiekem Romeinse soldaten met hun geliefde liet trouwen. Romeinse soldaten waren immers onderworpen aan het celibaat.

2. Maar een ander verhaal breit nog een vervolg aan deze uitleg: de bisschop werd in zijn cel bezocht door een cipier met de vraag om zijn blinde dochter te genezen. Geneesmiddelen leken niet te werken, maar toen de bisschop voor zijn terechtstelling een afscheidsbrief stuurde, met een gele krokus, kon het meisje na het ontvangen van de brief toch de boodschap lezen en was ze genezen van haar blindheid. Daarom zou de feestdag gelinkt worden aan bloemen en brieven.

3. Andere wetenschappers gaan ervan uit dat het Valentijnsfeest de vervanger is van het veel oudere vruchtbaarheidsfeest Lupercalia, dat steeds op 15 februari werd gevierd.

4. In de Middeleeuwen droegen mannen en vrouwen een week lang de naam van hun geliefde op hun mouwen om hun Valentijntje te eren. Het is allezins één van de verklaringen voor de Engelse uitdrukking to wear your heart on your sleeve.

5. Wil je op 14 februari luxueus verwend worden? Dan had je een lief moeten zoeken in Singapore, China en Zuid-Korea. In die landen zouden de mensen immers het meeste geld uitgeven aan Valentijnscadeaus.

6. In Zuid-Korea is het trouwens twee keer Valentijn per jaar: de traditie wil dat op 14 februari de vrouwen chocolade schenken aan de mannen op wie ze verliefd zijn. Exact een maand later - op White Day - geven de mannen witte snoepjes aan hun geliefden, viermaal zoveel als de chocolade die ze eerder kregen. Mannen en vrouwen die helemaal niets krijgen, komen op 14 april - Black Day - samen om noedels met zwartebonensaus te eten en hun singlestatus te vieren/beklagen.

7. In Saudi-Arabië is het sinds 2008 ten strengste verboden om Valentijnsdag te vieren omdat het een westerse feestdag is. Alles wat gelinkt kan worden aan het feest - bloemen, chocolade en cadeautjes - of zelfs maar een rode kleur heeft, moet verwijderd worden uit de winkels. Daar wordt streng op toegekeken door de religieuze politie.

Geen verbod om het te vieren, maar ook Oezbekistan schrapt dit jaar alle publieke gebeurtenissen rond Valentijn en stelt als alternatief lezingen uit het werk van de 16de eeuwse leider Babur.

8. Het Italiaanse Verona, waar het tragische liefdesverhaal tussen Romeo en Julia plaatsvond, ontvangt nog jaarlijks duizenden brieven gericht aan Julia. Enkele vrijwilligers nemen de tijd om die allemaal te lezen en bekronen op 14 februari de mooiste liefdesbrief. Winnaars van de 'Cara Giulietta Award' worden uitgenodigd voor een bezoek aan Verona.

9. Niet iedereen kan wondermooie liefdesbrieven neerpennen, maar een Valentijnskaartje is snel geschreven. De eerste Valentijnskaart  zou al in 1415 verstuurd zijn, door de Franse hertog Charles d'Orléans naar zijn vrouw, toen hij opgesloten zat in de Londense Tower. De man staat nu ook bekend als poëet en de honderden gedichten die hij schreef tijdens zijn 24 jaar durende gevangeschap.

10. Valentijnsdag 2011 was de dag dat zeven koppels in het Thaise Pattaya na 32 uur kussen eindelijk weer naar adem mochten happen, maar wel het wereldrecord op hun naam schreven. Iemand die dit jaar beter wil doen?