KookJij

Gepasseerd

Datum: 7 oktober 2013 Categorie: Tips, Eten en Drinken, Column Reacties: 8

Lieve vriendin,

Ik vind 'm leuk, nogouder. Al klinkt oma ook wel aardig, beter dan opoe.
Dat heb ik altijd zo'n nare benaming gevonden, net zoiets als de boze stiefmoeder. Maar dat werd bij ons in Amsterdam nooit gebruikt, zover als ik weet. Bij manlief in de familie was dat wel gewoon. Is dat streek- of generatie gebonden?

Ooit was ik er volledig van overtuigd dat ik één van de eerste van mijn vriendinnenclub zou zijn die zich mocht verheugen in het nogouder zijn, maar niets van dat al. Het ziet er naar uit dat ik de hekkensluiter ben. Er is nog één goede vriendin die solidair is en zich (nog) beperkt tot het ouderzijn.
Het is natuurlijk erg leuk om alle ervaringen te delen hoe leuk, lief, leerzaam en geweldig ze zijn. Maar niet te veel, alstublieft.
Ach, het is al heerlijk dat ik straks nep-oma wordt. Is ook iets om naar uit te kijken. Neem ik ook een abonnement op de zoo, gaan we samen apies kijken. Leuk toch?
Samen oppassen, ook prima. Maar of dat zo'n goede invloed zal hebben op de opvoeding van dochterlief en schoonzoon?
Dat is het fijne van oma zijn, je hebt ze voor de fun, niks opvoeden!
Dat tijdperk ligt gelukkig al enige tijd achter ons.

Ik zag pasgeleden een boekje met baby- en peuterrecepten, erg leuk. Er is helemaal niks mis met de kant en klaar potjes, maar vers is natuurlijk veel beter.
Toen die apekoppen van mij nog in de luiers zaten, aten ze gewoon met de pot mee, al hield ik natuurlijk wel rekening met kruiderijen en dergelijke.
Ken jij 'm nog? Zo'n zeef waar je van alles in mikte, een aardappel, boontjes en al of niet een stukje vlees? Nu heet dat chique een passe vite, volgens mij. Reuze handig!
Komt ook goed van pas bij het maken van jam, moes en chutneys.
Er staat nog het nodige op het programma om in te maken, te beginnen met jouw appels, zo'n twintig kilo, schat ik. Dan nog zoetzure pompoen, pompoenchutney en atjar.

Van de week maar eens op jacht naar zo'n zeef, kan jij hem ook eens lenen, tegen die tijd.

Liefs,

An.

« Terug naar overzicht

Reacties op dit blog

Nicoline

Nicoline zegt:
Jahaa, daar maakte mijn moeder vroeger appelmoes mee. Leuk zo'n ouderwets geval. Ik maakte mijn kinderprakjes vroeger fijn met een klein masjientje. Stukkie vlees groente en aardappeltje of rijst erin, even aan en ik had hetzelfde als wat uit een potje kwam. :D
Anna

Anna zegt:
En dan zonder al die overbodige toevoegingen....;):p
Nicoline

Nicoline zegt:
Nee, gewoon lekker vers en gezond!:D
slaatje

slaatje zegt:
Ik heb er ook nog zo een, ik gebruikte hem ook voor mijn zoon om zijn eten fijn te maken. Ook bij mij altijd vers, in hoge noodzaak wel eens een potje maar ik vroor het ook zelf in. Er was altijd ergens wel warm water waar je dan zo'n bakje in kon zetten. Ik gebruik deze zeef ook nog wel eens. Even een reactie op Opoe, mijn vaders moeder was Opoe en mijn moeders moeder was Oma. Waarom weet ik iet, mijn Opoe vond het op een moment niet meer leuk en toen is het ook Oma geworden. Groetjes Gerda :p:p:p
Anna

Anna zegt:
Leuk hoor;) Ik zal eens op jacht gaan naar zo'n zeef, ben 'm in de winkel (nog) niet tegen gekomen. Toch jammer dat je op een goed moment besluit het een en ander weg te doen:-(
Dacht al dat het opoe noemen te maken had met vaders of moeders kant;)
Oma klinkt toch een stuk vriendelijker, nietwaar?:D;)
slaatje

slaatje zegt:
Deze zeven zijn nog gewon te koop hoor, ik dacht dat ik er laatst nog een bij de Xenos gezien heb. Oma is vriendelijker voor de buitenwereld maar Opoe was een soort van koosnaampje al was Opoe zelf het er niet mee eens omdat het ook nog een ander woord voor menstruatie was. :p:p:p:p:p
Anna

Anna zegt:
Ok, zal ik daar ook eens koekeloeren;):p Inderdaad, haha! Opoe is weer op bezoek:p;)
liske

liske zegt:
Leuk, zo'n passe vite, mijn moeder maakte er appelmoes mee en maalde er gekookte tomaten mee en weckte die als basis voor tomatensoep en saus.

Reageer op dit blog

Uw bericht mag nog tekens bevatten