KookJij

De top 10 fouten van beginnende koks

Datum: 4 mei 2011 Categorie: Column, Tips, Algemeen Reacties: 4

De top 10 fouten van beginnende koks


Als beginnende kok maak je regelmatig een foutje. Maar van die fouten leer je en hoe ervaren je ook wordt het gaat toch nog wel eens mis bij het koken.


Naarmate je ervaring toeneemt leer je hoe je kookfouten kunt verbloemen. Bijvoorbeeld: geklonterde saus kun je zeven en opnieuw in een andere pan opwarmen.


Waar moet je als je nog aan het begin van je carrière staat vooral op letten? Pas er voor op je door tijdsdruk of andere drukte vanuit je werkomgeving op te laten jagen. Een goede voorbereiding is jouw halve werk. Controleer de ingrediënten op je recept. Heb je de juiste pannen en messen bij de hand?


De top 10 fouten van beginnende koks:


1. Het recept niet goed lezen


2. Weglopen bij het koken


3. Aardappels laten aanbranden (of tot pap koken)


4. Te weinig water bij de rijst in de pan gooien


5. Een te ingewikkeld gerecht willen voorzetten


6. De oven niet voor verwarmen


7. Je vingers branden of in je vingers snijden


8. Verkeerde timing van de benodigde kook- en baktijd


9. Geen verse kruiden gebruiken


10. Een belangrijk ingrediënt vergeten


Handige tips


· Deze punten zijn allemaal te verhelpen door groeiende ervaring.


· Een ervaren kok weet dat hij of zij niet bij zijn of haar eten wegloopt. Dit vermindert gelijk al het risico op aangebrande aardappels.


· Rijst kook je met liefde en smaakt uit de hand van de ervaren kok veel beter. Rijst mag best voor het opdienen van het hoofdgerecht al een poosje klaar zijn. Dan heb je tijd voor andere onderdelen van het menu. De rijst blijft nog wel een half uurtje warm.


· Wil je een ingewikkeld gerecht voorzetten dan vraagt dat om een goede organisatie en timing van al de onderdelen van het kookproces. Dit verhoogt de kans om een foutje te maken.


· Begin met een eenvoudig en eerlijk gerecht of menu.


· Het gebruiken van gedroogde kruiden moet je eigenlijk alleen doen als je niet aan de verse kruiden kunt komen. De smaak is niet hetzelfde.


· Wanneer je een belangrijk ingrediënt van je te serveren gerecht vergeet dan is dat moeilijk te herstellen. Feitelijk is de smaak van dat gerecht dan al veranderd. Het vereist creativiteit en veel kookervaring om dit dan op te lossen.


Bron: www.internetkookboek.nl


Tot kokens


Toineke


By: Toine Krijnen

« Terug naar overzicht

Reacties op dit blog

Liske

Liske zegt:
Vooral dat van die verse kruiden: de smaak is inderdaad anders, en kan je hele eten verknoeien als je niet de juiste en verse kruiden gebruikt. Gedroogde specerijen is anders, maar gedroogde kruiden...smaakloos.
Joop

Joop zegt:
Volgens mij is de belangrijkste fout die wij waarschijnlijk allemaal gemaakt hebben toen wij met koken begonnen: een verkeerde voorbereiding. Je kunt niet zomaar beginnen met koken als niet alle ingredienten goed voorbereid zijn. Bv. als je de olie in braadpan doet en je moet daarna nog beginnen met het snijden van de uitjes, ben je verkeerd bezig. Dat is wat ik geleerd heb: goed voorbereiden en organiseren. Als dat goed is kun je alles koken en met succes. Kijk maar naar de topkoks op tv. Zij hebben alle ingredienten in de juiste hoeveelheden klaarstaan voordat het uiteindelijke kookproces begint.
VCAdirect

VCAdirect zegt:
Ik moet bekennen dat ik nummer twee vaak doe. Ik ben soms ongeduldig om te wachten en wil ik iets anders ga doen. Koken is leuk en bereid me altijd goed voor door de recepten goed door te lezen.
Renate

Renate zegt:
Echt zo herkenbaar allemaal!! Het enige wat ik nu nog wel vaak doe is niet met verse kruiden werken. Ik heb er geen ruimte voor, dus dat is wel jammer...

Reageer op dit blog

Uw bericht mag nog tekens bevatten