KookJij

Broodje paardebloem

Datum: 7 augustus 2012 Categorie: Column, Algemeen, Eten en Drinken Reacties: 0

Lekker: een broodje paardenbloem

Onkruid is niet graag gezien bij eigenaars van het 'perfecte' stukje gazon, de middelen die ze er tegen gebruiken zijn een doorn in het oog van hun ecologische buren. Onder het motto: 'als je niet kan winnen tegen de vijand, werk er dan mee samen', bedacht diëtiste Gail Harland iets anders: recepten met onkruid. Zoals pizza, quiche, smoothie, siroop of zelfs cocktails.

Paardenbloemen (voor salades en broodjes), netels, (schapen)zuring (in quiche bvb), duizendblad, beekpunge, klit, ... ze weet er raad mee.

"Mijn tuin is altijd een beetje wild geweest, en ik ben grote voorstander van eten wat eetbaar is." Dankzij een diploma horticultuur kan ze de eetbare en de giftige planten van elkaar onderscheiden. "We begonnen met netelsoep en gaandeweg evolueerde het verder."

"Een zacht gekookte bleke morgenster kan zo concurreren met elke asperge, mijn tienerzonen zijn dol op mijn klaversiroop en de eerste braambessencrumble van het seizoen is een favoriet van de hele familie", legt Gail uit. De diëtiste gebruikt de (on)kruiden al twintig jaar in haar eten, en ze hoopt met het boek 'The Weeder's Digest, Identifying And Enjoying Edible Weeds' nog meer mensen te overtuigen.

Brandnetelsoep kan je best maken in maart en april, en niet als de planten bloeien: 'dan zijn ze te bitter'. Tip voor een originele pizza: de geroosterde zaadjes van de brandnetel, te oogsten in de herfst.

Wilde rozen doen het uitstekend in confituur of een smoothie. Tip: pluk enkel degene boven 'hondenpishoogte'. En opletten voor de doornen natuurlijk. Elderflower kan gebruikt worden voor een fris drankje en blaadjespudding.

Planten die te vermijden zijn, zijn onder meer waterscheerling en 'Hemlock water dropwort'. Ook van veilige planten mag een bepaalde hoeveelheid meestal niet worden overschreden. Het boek wijdt een volledig hoofdstuk aan planten die gemakkelijk voor iets anders kunnen worden aanzien.

Waarom je het dan toch zou proberen? "Omdat de voordelen eindeloos zijn", argumenteert Gail. "Ze zijn gratis, vragen geen onderhoud... het is eigenlijk energieverspilling om groenten te laten groeien als je iets dat van nature gemakkelijk groeit ook kan eten."

Maar het is niet altijd rozengeur en manenschijn: onkruid in parken heeft vaak (vele) honden over de vloer gehad, die in tuinen vielen ten prooi aan katten en die in de bermen werden wellicht bespoten.
Ook is het verzamelen van onkruid eigenlijk illegaal, of althans in beschermd gebied en op privé-eigendom.

Gail hoopt dat haar initiatief niet alleen meer mensen aanzet tot het eten van (on-)kruid, maar dat we vooral niet meer zo panisch reageren omdat ze ons gras durven vervoegen. De natuur zal alvast dankbaar zijn dat de bestrijdingsmiddelen worden geminderd... en bijen, hommels en vlinders vinden paardenbloemen ook heel leuk. Nu de buren nog overtuigen...

(Door: Elke De Pourcq)
06/08/12 15u53

By: derbyke

« Terug naar overzicht

Reacties op dit blog

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reageer op dit blog

Uw bericht mag nog tekens bevatten