KookJij

Laksa Betawi ( Javaanse maaltijdsoep met kip en mie)

Deze Javaanse maaltijdsoep lijkt op de meer bekende saoto , maar is door toevoeging van andere kruiden en met name de kokosmelk weer heel anders van smaak. Ik heb niet exact dezelfde bereidingswijze, zoals het recept op de site van Smaakmenutie vermeld staat aangehouden, maar er mijn eigen draai aangegeven.We hebben ervan gesmuld :)
Recept van:
Bereidingstijd: 100 min
Personen: 4 personen
Categorieën:
  1. > Hoofdgerechten - Maaltijdsoepen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Indonesie
Keuken: Oosterse
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Laksa Betawi ( Javaanse maaltijdsoep met kip en mie) te bereiden

  1. Maal in de keukenmachine of met de staafmixer een mooie gladde boemboe van de knoflook, sjalot, ketoembar, laos, kurkuma, djahé, sambal en de trassi.
  2. Verwarm wat olie in de soeppan en fruit de boemboe 2 à 3 minuten.
  3. Schenk dan 500 ml water erbij en verkruimel er het kippenbouillonblokje boven.
  4. Voeg ook 500 ml kokosmelk toe en breng dit geheel tegen de kook aan.
  5. Voeg de kippendij, salamblaadjes en een gekneusde sereh stengel en limoenblaadjes toe.
  6. Kook dit geheel in 15-20 minuten op een matig vuurtje in 15-20 minuten gaar.
  7. Kook ondertussen de eitjes in 6-7 minuten middel hard . Wel de mie volgens de beschrijving op de verpakking.
  8. Maak de taugé schoon.
  9. Snij de bos uitjes in ringetjes.
  10. Vis de kip uit de soep en trek het vlees met 2 vorken uit elkaar.
  11. Neem een diep bord en leg er wat kip, taugé, mihoen, lenteui en een half eitje en schenk er de hete soep overheen. Maak het af met wat kroepoek, gebakken uitjes, een schijfje limoen en eventueel wat sambal.
  12. Allereerst alle overbodige "ballast " uit de soep vissen. Ik heb de taugé afgespoeld onder heet water en samen met de kip en de mihoen aan de soeppan toegevoegd.
  13. Vervolgens in diepe kommen geserveerd met het eitje, wat gebakken uitjes , limoen schijfje en met lente ui bestrooid.

Mijn kookverhaal (Lidy Berkx)

Ik weet het. Een lange lijst van ingrediënten, maar als je nét zo van Oosters eten houdt als wij , zul je beslist alle benodigde kruiden in je keukenkastje hebben staan. De soep lijkt veel werk, maar is dan in het geheel niet en... is bovendien super lekker en prima vullend.
















Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst