KookJij

Zootje paling op zijn schippers

Een heerlijk zootje paling op zijn schippers recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 45 min
Personen: 4 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron: vis recepten
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Zootje paling op zijn schippers te bereiden

Een oud gerecht dat de palingvissers van de oude Zuiderzee (nu IJsselmeer)
aan boord van hun schepen vaak klaarmaakten. Maak de paling schoon,
stroop ze en snijd ze in moten. Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in stukken.
Leg op de bodem van de pan een laagje aardappelen, daarop een laagje paling,
daarop weer een laagje aardappelen en zo verder tot alles op is.
De bovenste laag moet uit aardappelen bestaan.
Giet zoveel water erbij dat de aardappelen net onderstaan
en kook alles in ongeveer een half uur gaar.
Giet af door een vergiet en doe het 'zootje' in een schaal.
Maak terwijl het 'zootje' aan het koken is,
een simpele saus van 1 deel boter op eenderde deel azijn,
die wel 'zure dopie' werd genoemd.
Breng boter en azijn tegen de kook aan (vooral niet koken!).
Voeg de vers gemalen zwarte peper toe en roer.
Het was gewoonte dat men om beurten met de hand iets van het 'zootje' nam
en dit dan in de zurige saus doopte, alvorens het op te eten.
(Uitgeserveerd over borden en met gebruik van een vork is dit gerecht ook niet te versmaden.
Geef naast ieder bord dan een kommetje met 'zure dopie').



Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Bertus Floris

Bertus Floris zegt:
zit nu de graat van de paling niet door de piepers.