KookJij

Recept voor Sjoelieboelie

Een heerlijk sjoelieboelie recept wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 50 min
Personen: 1 personen
Categorieën:
  1. > Hoofdgerechten - Rijst
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Onbekend
Bron: mijn oma
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Bereiding

Kook de rijst gaar.
Beboter intussen een diepe ovenschaal.
Kruid het gehakt naar smaak met peper en zout en bedek de bodem van de ovenschaal met het gehakt, ca. 1,5 cm dik. Druk het gehakt aan met een vork.
Snij de tomaten in schijven en bedek het gehakt hiermee. Kruid de tomaten met zout en peper.
Verdeel vervolgens de gekookte rijst over de tomaten tot de ovenschaal bijna tot aan de rand is gevuld. Strooi hierover royaal paneermeel en verdeel hierover klontjes boter.
Zet de ovenschotel in een oven die op ca. 200° C is voorverwarmd (ca 30 minuten, tot het korstje mooi goudbruin is. Het gehakt en de tomaten zijn dan gaar.
Neem bij het uitserveren iets van alle lagen uit de ovenschotel.

Als variatie op het origineel kan bijvoorbeeld ook zilvervliesrijst worden genomen. Voorts kan er halverwege de laag rijst ook nog een laag gebakken uienringen worden gedaan als variant. Naar smaak kan het gerecht na het opdienen op het bord nog wat pittiger gemaakt worden met bijvoorbeeld een beetje tabasco.
Een frisse salade of appelmoes doen het goed als begeleiding bij dit heerlijke gerecht.

Mijn kookverhaal (Peter Housmans)

Een supereenvoudig, maar zeer smakelijk ovengerecht dat mijn oma al ver vóór de tweede wereldoorlog maakte, steevast op zondag. De reden daarvoor was de volgende: de meeste mensen hadden toen nog geen oven. Mijn oma ook niet. Daarom werd de thuis gevulde ovenschaal op zondag tegen het middaguur in de oven van de plaatselijke bakker gezet. Deze had toen nog een houtgestookte oven die hij zeven dagen per week op temperatuur moest houden omdat hij anders op maandagmorgen het brood niet gebakken kreeg. Na ruim een half uurtje was de ovenschotel gaar en kon deze weer bij de bakker worden opgehaald.
Het is een écht familierecept dat inmiddels al vier generaties van moeder op kind wordt doorgegeven. Naar de oorsprong kunnen we helaas alleen maar gissen, maar volgens mijn moeder werd mijn oma geïnspireerd door groepjes chinezen die kort na de 1e wereldoorlog regelmatig in het logiesbedrijf van mijn grootouders bleven overnachten. Deze chinezen reisden door het hele land allerlei evenementen af om pinda’s te verkopen. Die oosterse gasten kookten hun eigen potje en vermoedelijk heeft oma regelmatig gekeken wat ze allemaal aan het brouwen waren. We denken dat de naam ‘sjoelieboelie’ een fonetische weergave is van de omschrijving die de chinezen aan het gerecht gaven.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

lekkerbekske

lekkerbekske zegt:
Die suggestie van die uiringen halverwege in de rijst heb ik serieus genomen en heb er ook maar meteen wat gesneden champions opgelegd. En samen met zout en peper doe ik altijd nootmuskaat op het gehakt. Yum yum.
j.roos

j.roos zegt:
Eerste keer dat wij dit klaar maken en vonden het zeer lekker. Is terug eens iets anders.:)
nelleke

nelleke zegt:
Ja hoor ik heb het vanavond gemaakt. Kleindochter van 5 jr. te logeren en een eenpersoons pannetje voor haar gemaakt met wat kastanjechampignons op de tomaat. En een schaaltje snoeptomaatje/komkommer erbij. Succes en graag de volgende keer weer oma! Erg lekker was het.
karin

karin zegt:
Het is bijna niet te geloven! Ik eet nooit rijst omdat ik het niet lekker vind. Mijn man is er gek op dus sjoelieboelie gemaakt! Wat ontzettend lekker zeg ik had nog wat doperwten erbij gedaan en het gehakt met wat rode wijn en knoflook! Het is echt een geweldig recept en je kunt er zelf nog van alles bij doen. Leuk verhaal en leuk recept. Bedankt!:p:)
Barbara Metz

Barbara Metz zegt:
Wat een leuk recept !!
Ga het maken en ook uitproberen als we bij de kinderen op visite zijn;weet wel zeker dat de kleinkids het ook lekker zullen vinden !:p:D
pietro1948

pietro1948 zegt:
Lekkerbekske: helaas verdraag ik geen nootmuskaat. Als alternatief gebruik ik wel eens foelie. Komt van dezelfde plant en is wel goed verteerbaar; muskaatnoot verteert niet.:(
koekaratchee

koekaratchee zegt:
...ik maakte dit ook al eens met vis en aardappelpuree...;)
lekkerbekske

lekkerbekske zegt:
Behalve het recept sprak het verhaal me aan,want mijn vader had voor de tweede wereldoorlog ook een houtoven in z`n bakkerij.Daar heb ik nog veel fijne herinneringen aan.Die champignon suggestie van Nelleke voeg ik meteen toe aan dit recept.En tegelijk de nootmuskaat,die elke vleesschotel lekkerder maakt,volgens mijn verhemelte.
pietro1948

pietro1948 zegt:
Ik voel me gevleid door alle mooie reacties. Mille grazie! :D
beau09

beau09 zegt:
Een makkelijk te maken gerecht met een leuke anekdote om het compleet te maken ga vooral door met zulke recepten.;)
nelleke

nelleke zegt:
Wat een leuk recept. Je kan er allerlei variaties op bedenken. (champignons er nog bij b.v.) Ik ga het zeker maken voor de familie. Bedankt! leuk verhaal.
karin

karin zegt:
Ik denk niet dat ik dit lekker vind want ik lust geen rijst maar ik vind het verhaal geweldig!!
koekaratchee

koekaratchee zegt:
Dank u! En ook voor het mooie verhaal erbij:)
mitch

mitch zegt:
Prachtig recept, lekker en niet duur, dit recept neem ik mee naar mijn kookploeg!
henny

henny zegt:
Peter, 1 fijn overzichtelijk recept. Bedankt .