KookJij

Schijvers: in vetspek gebraden aardappelschijfjes

Een heerlijk schijvers: in vetspek gebraden aardappelschijfjes recept wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 90 min
Personen: 4 tot 6 personen
Categorieën:
  1. > Hoofdgerechten - Aardappels
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Onbekend
Bron:
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Schijvers: in vetspek gebraden aardappelschijfjes te bereiden

Leg het spek in een grote droge braadpan. Maak de pan voorzichtig warm en laat het spek op laag vuur in circa 30 minuten uitbakken tot kaantjes. Roer af en toe. Schil ondertussen de aardappelen, droog ze en snijd ze met een (verstelbare) dunsnijder in schijfjes van 1 à 2 mm dik. Doe de aardappelschijfjes in de braadpan met vet en kaantjes. Zet het vuur hoger. Laat de aardappelen eerst met deels gesloten deksel bakken. Schep de aardappelen regelmatig om met een schuimspaan. Laat het vocht van het deksel rustig op de aardappelen lopen. Na enige tijd ontstaan er grote plakken aardappel met een goudbruin korstje. Hoog tijd om weer om te scheppen. Ga hiermee door tot ongeveer de helft van de aardappelen bestaat uit flinke stukken goudbruine korst. Zet het vuur weer laag en laat het gerecht met omscheppen nog enige tijd stomen met een gesloten deksel. Schep het grootste deel van het overtollige vet weg met een pollepel. Het aardappelgerecht is klaar.

Ik serveer dit gerecht 2 à 3 maal per jaar met - net als mijn vader deed - eenvoudig aangemaakte sla en enkele schijven tomaat en een in schijfjes gesneden medium gekookt ei per persoon. Natuurlijk staat er een pot mayonaise op tafel.

Mijn kookverhaal (ruud thunnissen)

Mijn vader maakte dit gerecht altijd en noemde het “schijvers”. Hoewel het woord schijvers niet (of nog niet?) in het woordenboek voorkomt, blijf ik het gerecht toch maar zo noemen. Schijvers waren vroeger in ons gezin een traktatie, lekkerder dan patat. Ook mijn zoons zijn er weer gek op. Zelf vind ik schijvers nog altijd het lekkerste aardappelgerecht dat er is. Het gerecht smaakt opgewarmd misschien nog wel beter dan vers.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Remco Putker

Remco Putker zegt:
Hey wat gaaf!
Ik dacht laat ik er eens op zoeken; blijkt mijn ome Ruud het gepost te hebben. Bedankt, tijd om onze kinderen kennis te laten maken met de specialiteit van opa. Weet iemand trouwens waar opa's verstelbare rasp gebleven is?

Groeten,
Remco
Tim

Tim zegt:
Dat ziet er heerlijk en machtig in de dubbele zin van het woord uit. Ga het zeker een keer proberen te maken thuis:)
wim thunnissen

wim thunnissen zegt:
:p de herkomst van schrijvers is ook niet bekent bij de familie in Nijmegen Maar ook daar zijn ze er razend op Nog steeds smullen geblazen!!!:p
Peter

Peter zegt:
Daar gaat ons lang bewaarde familierecept...;)
mia7

mia7 zegt:
Hoe zo het kruisje rechts boven ??:o
mia7

mia7 zegt:
Voor mij is dit nieuw Ruud,het lijkt mij heerlijk .Wat zijn kaantjes ? Is dit als het vet uit het spek gebakken is en wat er dan overblijft is dan een klein knabbel spekje ? Lijkt mij zalig !!:)