KookJij

Welke pan

Datum: 29 april 2011 Categorie: Column, Kooktechnieken Reacties: 0

Pannen


Pannen zijn er in vele soorten en maten. Zo zijn er koekenpannen, hapjespannen, vispannen, braadpannen, steelpannen en nog vele andere soorten pannen. Hieronder staan de meest gebruikte pannen.


Voor koken op infrarood, elektriciteit of op gas moet de bodem van een pan vlak zijn. Op deze manier kan de pan zoveel mogelijk contact met de kookplaat maken.


Braadpan


Een braadpan is een wijde en diepe pan met een dikke bodem. Om vlees dicht te schroeien, verhit men de olie of boter in de pan op hoge temperatuur.


Een veel gebruikte braadpan is er één van gietijzer. Deze is in vergelijking tot de standaard braadpan een stuk zwaarder, maar geeft over het algemeen genomen een beter braadresultaat.


Snelkookpan


Een snelkookpan wordt ook wel een hogedrukpan of pressure cooker genoemd. Het is een pan waarin levensmiddelen onder druk gekookt worden. Hierbij is de druk hoger dan 100 ° Celsius, waardoor de gerechten eerder klaar zijn. Het voedsel in de pan wordt bereid bij een temperatuur boven de 100 ° Celsius, waardoor het aanzienlijk sneller gaar is dan met gewoon koken. Op deze manier blijven er ook meer vitaminen intact. Overigens is de hogedrukpan zuinig met energie.


Koekenpan


Een koekenpan is een relatief platte pan, welke is voorzien met een lang handvat. De pan dankt zijn naam aan het feit dat men er vaak pannenkoeken in bakt. Tevens is de pan geschikt om sommigen soorten vlees en aardappelen in te bakken. Veel van de smaak van het vlees blijft achter in het vet van het vlees tijdens het braden. Om dit tegen te gaan is er een zogenaamde "zoete koekenpan" ontworpen, waarin minder vet achter blijft waardoor het vlees voller van smaak is. Een "zoete koekenpan" wordt veelal gebruikt voor het bereiden van omeletten.


De hapjespan is een variant van de koekenpan, waarbij de hoofdlijnen hetzelfde zijn. Het enige verschil is dat deze koekenpan iets dieper is. Tevens is de hapjespan voorzien van een deksel.


Ook de ovale pan is een variant van de hapjes- en koekenpan. De ovale pan is een lange smalle pan en is bedoeld voor het bakken van vis.


Wok


Een wok is een ronde pan met een steel of aan beide kanten een handvat. De wok wordt met name in de oosterse keuken gebruikt, maar is tevens ontzettend populair in de Nederlandse keuken.


De wok is in tegenstelling tot de meeste andere pannen dunner (waardoor de pan heter wordt) en dieper, en wordt gebruikt voor het roerbakken van groenten en vlees. Roerbakken wordt daarom ook wel wokken genoemd. Tevens is de wok ook te gebruiken als frituur.


Steelpan


Een steelpan is klein, diep en beschikt over een handvat in de vorm van een steel. Vaak noemt men een steelpan een steelpannetje, vanwege het gebruik om kleine hoeveelheden melk of water in te koken. Tevens is de steelpan uiterst geschikt om eieren in te koken.


Frituurpan


Een frituurpan noemt men ook wel een friteuse of frietketel en wordt gebruikt om in olie bepaalde gerechten te frituren. Hierbij wordt de olie tot ongeveer 200 graden verwarmd. In Nederland wordt de frituurpan veelal gebruikt om snacks als frikandellen, kroketten en friet te bakken.


Poffertjespan


Een poffertjespan is een duidelijk andere pan dan de doorsnee pannen. Het is een pan, vaak rondvormig, en heeft bolvormige uithollingen waar men de poffertjesbeslag in kan plaatsen. Een aanrader is om hiervoor een beslagspuit te gebruiken.


Bron: www.internetkookboek.nl


Tot kokens


Toineke

« Terug naar overzicht

Reacties op dit blog

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reageer op dit blog

Uw bericht mag nog tekens bevatten