KookJij

Belgisch Bier

Datum: 9 augustus 2011 Categorie: Column, Wist je dat? Reacties: 2

Bier

In België worden meer soorten bier gebrouwen dan in welk ander land dan ook. Belgen drinken gemiddeld 100 liter bier per jaar. Wat Frankrijk is voor wijn, is België voor bier. Frankrijk heeft haar wijnstreken, België haar plaatsgebonden bierstijlen. Nergens ter wereld behalve in België wordt bier gebrouwen volgens 4 verschillende gistingswijzen:

- de spontane gisting (de Lambiek, geuze en fruitbieren)
- de gemengde gisting (bruin-rode Zuid Vlaamse zure bieren)
- de hoge gisting (Brabantse specials, Trappistenbieren, abdijbieren, witbieren, stads-en streekbieren)
- de lage gisting (pils)

Enkel bij de Trappisten in België wordt bier gebrouwen binnen de kloostermuren. Alleen in België rijpen bieren op eiken vaten zoals wijn.

In de Middeleeuwen was bier vloeibaar brood: eten en drinken tegelijk. De vrouw bakte en brouwde. De eerste herbergiers brouwden zelf op hun boerderij-brouwerij bier voor reizigers, de draf diende als veevoeder. Kloosterlingen spekten hun kas door bier te verkopen. Bier drinken was veiliger dan water, omdat het koken de bacteriën doodde. Vanaf de 17de eeuw vestigden zich veel brouwerijen en stokerijen in "Vrijsteden" zoals Hoegaarden en Lembeek, die vrijgesteld waren van accijnsheffingen. De oorsprong van de vele Belgische biersoorten en hun rijkdom aan smaken is terug te voeren tot 1364, het jaar waarin de Duitse keizer Karel IV een nieuwe brouwwet uitvaardigde, de "Novus Modus Fermentandi Cervisiam". Daarin wordt voor 't eerst het gebruik van hop in Brabant verplicht, in tegenstelling tot het graafschap Vlaanderen, dat onder het gezag van de Franse koning viel, die via het gruitrecht de brouwers verplichtte andere kruiden te gebruiken waarvan hop geen deel uitmaakte. Het gebruik van hop verbeterde de bierkwaliteit. Voorheen was er alleen spontane en gemengde gisting (hoge gisting met bacteriële flora). De bacteriële groei en dus ook het bederf werd door hop selectief afgeremd. Hierdoor kon de zuivere gistflora de overhand nemen en alzo de smaak verrijken, waardoor hoge gistingsbieren een typische Brabantse specialiteit werden.

voor recepten met bier https://www.kookjij.nl/recepten?q=bier

tot kokens

By: toine Krijnen

« Terug naar overzicht

Reacties op dit blog

willem bongers

willem bongers zegt:
Hoi,
het leest alsof de Belgen alleen maar lageren in houten vaten.
Dit klopt niet; het meeste bier wordt gefermenteerd en gelagerd in CCT (rvs vaten). De geuze wordt wel vaak in hout gelagerd, de originele kriek ook.
Tegenwoordig worden vaak zwaardere bieren, zoals quadrupels gelagerd op hout. Bijvoorbeeld: La Trappe - Quadrupel Oak Aged en brouwerij eanske-de Nederlandse Lambiek.

Groet,
Willem
Harry Löhr

Harry Löhr zegt:
Leuk stukje om te lezen! Zeker als je van speciaal bier houdt zoals ik :D

Reageer op dit blog

Uw bericht mag nog tekens bevatten