KookJij

BBQ

Datum: 28 mei 2013 Categorie: Algemeen, Eten en Drinken Reacties: 0

Zet je barbecue op dieet met deze smaakvolle tips© thinkstock.

 

Nu de zon ons een paar dagen komt vergezellen, voelen velen de barbecuegeuren al spontaan in de neusgaten sijpelen. Volgens voedingsexperten speel je met één enkele grillsessie meer dan je dagelijkse dosis calorieën naar binnen. Toch hoeft dit eetfestijn niet noodzakelijk een decadente caloriebom te zijn. Ontdek hier hoe je een 'light'-versie creëert zonder aan smaak te moeten inboeten.


© thinkstockZet je barbecue op dieet met deze smaakvolle tips:

1. Portie gezond
Wie het werk verdeelt onder een groepje vrienden, kan zelf alvast zorgen voor minstens één gezonde schotel op tafel. Vervang de traditionele koude aardappelsalade bijvoorbeeld eens door wilde rijst met pecannootjes, zonnebloemolie, peterselie, stukjes paprika, (agave) honing en pijpajuin.

2. Huisgemaakt
Laat die romige dipsauzen in de rekken liggen en maak liever zelf een verse guacamole klaar. Avocado's bieden je gezonde vetten in plaats van de overdosis verzadigde vetzuren in kant-en-klare dips. Ook een pittige salsa of een vetarme yoghurtdressing kan je makkelijk zelf maken. Recepten genoeg op het wereldwijde web.

3. Groenten
De grill hoeft niet noodgedwongen over te lopen van het vlees met hier en daar een sporadisch stukje ui of paprika. Durf ook andere groentjes op een spies te steken en combineer met magere vleesopties, zoals gevogelte. Gooi wat grote champignons gevuld met een verse kruidenmix erbij of ga voor een smaakvolle aardappel in de schil. Zo vermijd je een teveel aan brood, vlees of met dressing overgoten salades.

4. Vleesobsessie
Om verder te gaan met de vleesobsessie bij barbecues... Je kan ook altijd eens een vegetarische hamburger uitproberen met volle granen en groenten of hotdogs op basis van tofu. Toch een vleeseter in hart en nieren? Ga dan voor hamburgers en worsten op basis van kalkoen en kip of leg eens een stuk zalm of tonijn op de grill.

5. Volkoren
Wie toch graag brood op tafel heeft staan, kan altijd kiezen voor volkoren brood. Ook pistolets voor hamburgers kan je tegenwoordig makkelijk vinden in een donkere variant.

6. Light
Iedereen weet dat sausjes niet mogen ontbreken op een barbecue. Toch hoef je niet te grijpen naar calorie- en/of suikerrijke dingen als mayonaise en ketchup. Versgemaakte salsa of Griekse yoghurt kunnen de perfecte vervangers zijn.

7. Drank
Bij al dat eten horen natuurlijk ook de nodige vloeistoffen. Ga eens snuffelen tussen de light bieren en vervang frisdrank door ijskoud bruiswater met een vleugje verse limoen of citroen. Je kan ook altijd je eigen suikerarme ijsthee maken.

8. Beweging
Laat al dat lekkers wat zakken en maak dan nog een gezellige wandeling of daag elkaar uit in een iets actievere groepssport. Alles is beter dan uit verveling verder te blijven knabbelen tot zelfs een open broeksknop geen soelaas meer brengt.

(Door: Lynn Formesyn)

By: derbyke

« Terug naar overzicht

Reacties op dit blog

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reageer op dit blog

Uw bericht mag nog tekens bevatten