KookJij

Sarma, gevulde koolrolletjes

Een heerlijk sarma, gevulde koolrolletjes recept uit de balkan keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 120 min
Personen: xx personen
Categorieën:
  1. > Dranken - Warm
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Joegoslavie
Keuken: Balkan
Bron:
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Sarma, gevulde koolrolletjes te bereiden

Meng het rundergehakt met alle ingrediënten tot een naar op smaak gebrachte massa. Laat dit even intrekken, ondertussen kun je de spitskool ontleden van blad en dan even blancheren in water met beetje olie en azijn Wat ik wel eens doe is de spits kool in zijn geheel in water doen en laten koken een beetje eruit halen en dan gaat het eenvoudiger. Leg het gehakt/rijstmengsel in de koolbladeren en rol ze voorzichtig op. Bak in een pan gesnipperde uien met knoflook en evt overgebleven stukjes kool voeg er kruiden en daarna tarwebloem aan toe en laat het garen. Voeg daarna paprikapoeder toe en beetje bij beetje water tot het een licht gebonden saus is. Leg hierin voorzichtig de koolrolletjes en laat het langzaam koken op een laag vuur.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Erna Swinkels

Erna Swinkels zegt:
Ik doe het op zijn Montenegrijns . Alles het zelfde enkel bindt ik de saus pas op het laatst door ui,knoflook en geroosterd paprika poeder in wat olie of vet tebakken en een roe temaken door er bloem aan toevoegen iets laten bakken tot lichtere kleur en al goed roerend vocht toe te voegen tot licht gebonden saus. Heerlijk
Willy Witak

Willy Witak zegt:
Je moet eigenlijk de koolbladeren met een beetje azijn koken zodat ze mooi gaar zijn
Soms gebruikt men ook wel eens groene kool, smakelijk
Antoinette

Antoinette zegt:
Hallo ik krijg het nog niet goed voor elkaar om de rolletjes te krijgen kan het zijn dat ik de blad van kool meer moet garen of moet ik verwarmen stop zetten afspoelen en dan gelijk in rollen heb namelijk de bladeren wel redelijk gaar nu maar gisteren in vergiet gedaan om later te gaan rollen omdat ik ziekelijk ben die ik altijd alles in gedeelte gr Antoinette
Antoinette

Antoinette zegt:
Hallo ik lees nu zoveel van dit soort recepten ook dat mensen de rijst gaar koken voor de tijd en gehakt voor braden en half om half rund varken bij mijn weten is gewoon met rund of lams gehakt rijst heel goed spoelen mengen met gehakt ui peterselie en paprikavlokken peper zout en tomaat en olie dit goed mengen en dan rol je on of witte kool bladeren of spitskool die je van te voren wel even voor gekookt heb de bladeren en de sous doe ik of met eetlepel tomatenpuree er peperpuree water en klaar dat schenk ik over de Sarma heen dan 45 minuten laten koken wel in de gaten houden niet dat het verbrand zelfde mengsel gebruik ik ook voor de dolma.s zijn er meer mensen die het ook zo maken gr Antoinette
Rita

Rita zegt:
Hallo,
Dit recept komt van mijn schoonmoeder. Er zijn verschillende varianten.Dit is de Bosnische manier. pozdrav
Monique

Monique zegt:
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Sarma_(gerecht)
Kijk hier even op waar sarma vandaan komt
Willy Witak

Willy Witak zegt:
Sarma komt uit de Hongaars-Oostenrijkse keuken
En wordt etevens enkel met witte koolbladeren opgelegd
grtz
www
Monique

Monique zegt:
In de turkse variant word rund of lamsgehakt gebruikt,en dit lijkt me gemaakt op de turkse manier
Willy Witak

Willy Witak zegt:
Beste,

Voor het echte recept gebruikt men enkel varkensgehakt en zeker geen runds
grtz
www
Chantal

Chantal zegt:
Lekker recept.