KookJij

vervanging voor ei-geel

Datum: 10 juli 2011 Categorie: Column, Oproepjes Reacties: 7

Ik ben allergisch voor eigeel. In veel recepten komt het gebruik van eieren voor. Wat is de functie van eieren in recepten en hoe kan je het vervangen.


Ben erg benieuwd of iemand hier een antwoord op weet.


Marjolein


By: M. Schouten

« Terug naar overzicht

Reacties op dit blog

Derbyke

Derbyke zegt:
Hallo Marjolein , een vraag om even bij stil te staan ,
ben het even gaan op zoeken .

Vervanging van kippenei:
Het vermijden van kippenei kan soms problemen geven bij het bakken van een taart of pannenkoeken. Zoals eerder aangegeven kan een ei ook in recepten gebruikt worden als bindmiddel, om het deeg beter te laten rijzen, om een kleur aan een gerecht te geven of als emulgator in bijv. mayonaise.

1 ei kan als volgt vervangen worden:

wanneer ei als bindmiddel wordt gebruikt in een koud gerecht:
- 10 g maïzena of custard = 1½ eetlepel en 2 eetlepels water of
- 3 g gelatine opgelost in 2 eetlepels water
wanneer ei als rijsmiddel wordt gebruikt:
- 1 theelepel bakpoeder met 2 eetlepels vloeistof of
- 1 theelepel gist opgelost in 2 eetlepels warm water
wanneer ei als kleurstof wordt gebruikt:
- 1 eetlepel abrikozenpuree of
- 1 eetlepel custardpoeder vermengd met 2 eetlepels water
wanneer ei als emulgator wordt gebruikt:
- sojameel of
- eivervangend poeder
Dat weten we ook weer .
Groetjes Hilde & Elmo
svermaut

svermaut zegt:
Hallo,

op www.gezondweb.be vond ik je vraag letterlijk terug. Een webdiëtiste gaf volgend advies. Weet dus dat ik volgende meegeef onder voorbehoud, maar, de raadgeving lijkt me zeer algemeen toepasbaar en weinig risicovol:

Een allergie voor een bepaald voedingsmiddel is een heel complex dieet. Bij een allergie moeten alle voedingsmiddelen waarin het product dat de allergie veroorzaakt zit, vermeden worden.

Voor een ei is dit al heel uitgebreid. Denk maar aan pasta, sommige aardappelbereidingen (kroketten), margarine, mayonaise, bereid vlees, gebak, koekjes, …

Uiteraard bestaat er mayonaise, koekjes, pasta en dergelijke zonder ei of zonder eigeel. Om dit alles tot in detail te weten, raadpleeg je best een diëtiste. De diëtiste zoekt dan samen met jou naar geschikte voedingsmiddelen zonder eigeel. Voor adressen van diëtisten kan je terecht bij de dieetdienst van de socialistische mutualiteiten of de gouden gids.



Met vriendelijke groeten,

Claudia Fripont, webdiëtiste.

Verschenen op 27 januari 2010
svermaut

svermaut zegt:
Hallo again,

anderzijds vond ik op www.kidsallergie.nl volgende mbt u probleem.

Wat is een kippeneiovergevoeligheid?
Bij een kippeneiovergevoeligheid (allergie of intolerantie) wordt kippenei niet goed verdragen. Dit geldt niet alleen voor een gekookt of gebakken ei en een omelet maar ook voor producten waar ei als ingrediënt in voorkomt zoals bijvoorbeeld: pannenkoeken, poffertjes, taart, mayonaise etc.

Een kippeneiovergevoeligheid komt vooral voor bij jonge kinderen tot twee jaar, soms in combinatie met koemelkallergie, maar het kan ook bij oudere kinderen en volwassenen voorkomen.

De klachten die het meest voorkomen zijn jeuk en (verergering van) dauwworm of constitutioneel eczeem. Verder komen verschijnselen voor als galbulten, braken, benauwdheid, zwelling van de ogen, lippen en gezicht en ontsteking van het neusslijmvlies en de ogen. Er is kans dat een allergie voor kippenei jarenlang blijft bestaan.

Dieetvoorschrift:
Kippenei speelt geen rol bij de volwaardigheid van de voeding.Om deze reden is dan ook geen vervanging van ei nodig. Echter bij bereiding van producten wordt kippenei veel gebruikt. Het vermijden kan soms problemen geven bij het bakken van bijvoorbeeld taart, koekjes, pannenkoeken etc. Zowel zichtbaar als onzichtbaar (verwerkt) kippenei(-bestanddelen) is niet toegestaan tijdens het volgen van het dieet.

Producten die kippenei bevatten:
Eieren worden in veel producten verwerkt, bijvoorbeeld als bindmiddel, om bouillon helder te maken, voor het luchtig maken van desserts of deeg of als glansmiddel op brood, banket of ovenschotels. Soms wordt alleen het wit van ei of alleen het eigeel toegevoegd. Aan het product zelf kunt u lang niet altijd zien of er kippenei in voorkomt.

Een product bevat kippenei wanneer een van de volgende ingrediënten in de ingrediëntendeclaratie wordt genoemd:

ei, eigeel, eiwit, kippenei-eiwit;
mayonaise;
ovalbumine, albumine, conalbumine;
ovomucoid, lysozyme (E1105), levitin, vitellin, lipovitellin, ovo-vitellin, globulin;
avidine, ovotransferrine, fosfatidylserine;
ovosucrol, ovalmucine.
Sommige ingrediënten zijn op hun beurt weer samengesteld uit verschillende ingrediënten, de zogenaamde "samengestelde ingrediënten". Voorbeelden zijn vermicelli en paneermeel. Als deze samengestelde ingrediënten in een product worden gebruikt, hoeven ze meestal niet nader gespecificeerd te worden. Het betreffende product bevat dan wel kippenei maar dit blijkt niet uit de ingrediëntendeclaratie.

Soms staat er op de verpakking: eiwit . . . gram of proteïne . . . gram. Met dit eiwit wordt de voedingsstof eiwit bedoeld en niet speciaal kippeneiwit. In bijna elk voedingsmiddel komen verschillende soorten eiwit voor. Het totaal van al die eiwitten wordt hiermee aangegeven. Het goed lezen van de ingrediënten-declaratie is daarom altijd belangrijk. Wees tevens alert op teksten die aanduiden dat een product vernieuwd is. De samenstelling van dit product is mogelijk zodanig veranderd dat het meer te gebruiken is.

Vervanging van kippenei:
Het vermijden van kippenei kan soms problemen geven bij het bakken van een taart of pannenkoeken. Zoals eerder aangegeven kan een ei ook in recepten gebruikt worden als bindmiddel, om het deeg beter te laten rijzen, om een kleur aan een gerecht te geven of als emulgator in bijv. mayonaise.

1 ei kan als volgt vervangen worden:


A/ wanneer ei als bindmiddel wordt gebruikt in een koud gerecht:
- 10 g maïzena of custard = 1½ eetlepel en 2 eetlepels water of
- 3 g gelatine opgelost in 2 eetlepels water
B/ wanneer ei als rijsmiddel wordt gebruikt:
- 1 theelepel bakpoeder met 2 eetlepels vloeistof of
- 1 theelepel gist opgelost in 2 eetlepels warm water
C/ wanneer ei als kleurstof wordt gebruikt:
- 1 eetlepel abrikozenpuree of
- 1 eetlepel custardpoeder vermengd met 2 eetlepels water
D/ wanneer ei als emulgator wordt gebruikt:
- sojameel of
- eivervangend poeder
Gerda Lamers

Gerda Lamers zegt:
Hilde & Elmo, geweldig zoals u/jullie op dit probleem werpen. Dat zijn oplossingen \waarmee gewerkt kan worden. SUPER
Marjolein

Marjolein zegt:
Jeetje wat een geweldige antwoorden! Dank jullie wel, ik kan hier zeker mee aan de slag!
Marjolein
Ruth

Ruth zegt:
Hai marjolein,

Ben zelf ook allergisch voor ei.
Gebruik voor bakken een product dat No Egg heet koop het in een reform winkel en het is een prima middel doe wel altijd een extra zakje bakpoeder in cake en taart behalve appeltaart. Als het luchtig moet worden doe ik er extra bakpoeder in.
Ik gebruik ook light dressing van becel, ruikt zelfs naar mayonaise zit echt geen ei in, heel blij ben ik met deze dressing eindelijk weer normaal zalm/tonijn/aardappel salade maken en eten.
Ik zie dat hierboven je custard poeder wordt aangeraden als vervanger Nasr mijn idee zit hier wel ei in, lees aub de verpakking voor je het koopt/gebruikt.

Ik hoop dat je zo wat verder komt.
Succes met bakken, groete Ruth.
Ruth

Ruth zegt:
Hai marjolein,

Ben zelf ook allergies voor ei.
Gebruik voor bakken een product dat No Egg heet koop het in een reform winkel en het is een prima middel doe wel altijd een extra zakje bakpoeder in cake en taart behalve appeltaart. Als het luchtig moet worden doe ik er extra bakpoeder in.
Ik gebruik ook light dressing van becel, ruikt zelfs naar mayonaise zit echt geen ei in, heel blij ben ik met deze dressing eindelijk weer normaal zalm/tonijn/aardappel salade maken en eten.
Ik zie dat hierboven je custard poeder wordt aangeraden als vervanger Nasr mijn idee zit hier wel ei in, lees aub de verpakking voor je het koopt/gebruikt.

Ik hoop dat je zo wat verder komt.
Succes met bakken, groete Ruth.

Reageer op dit blog

Uw bericht mag nog tekens bevatten