KookJij

Keukenverdriet

Datum: 23 juni 2010 Categorie: Oproepjes, Column Reacties: 9

Lieve vriendin,

Na je verhaal gelezen te hebben over de P-gerechten, denk ik terug aan de tijd dat mijn koters ook wel eens een lelijk gezicht trokken na de vraag: “Wat eten we vandaag?”
Als het woord bloemkool of spruitjes viel wilde het gebeuren dat die lieve ape-snoetjes er heel anders uit gingen zien. Maar ach, ik was niet zo moeilijk en trok dan een blikje open naar hun believen.

Nu ze beiden uitgevlogen zijn presteren zij beiden zeer goed in de keuken. Ook mogen ze nog graag aanschuiven aan de ouderlijke dis. Zo ook vanavond. Zoonlief heeft meegesmuld van een ovenschotel met eend, door pa klaargemaakt.

Toen moest ik ineens weer denken aan dat moment dat ik, zo bleu als ik was in de keuken, jou en nog een vriendin van ons uitnodigde om bij mij te komen eten.

Ik vond het wel een beetje eng, maar ook een eer om jullie te tonen hoe goed mijn kookkunsten waren. Een pan nasi zou het worden, dacht ik. Wat kan daar nou helemaal mee mis gaan?

Terwijl het groenten-vleesmengsel heerlijk stond te pruttelen, ging ik me toeleggen op het koken der rijst. Nou, dat viel een beetje tegen. Alles gedaan volgens de kookinstructies, bleek het een enorme plakboel geworden te zijn. Dan nog maar een poging.......... Dat ritueel heb ik dus vier maal herhaald, toen stond het huilen me toch wel nader dan het lachen. (Had ik destijds de snelkookrijst over het hoofd gezien in de super?)

In die tijd was geduld niet mijn schoonste zaak, dus hup, in de prullenbak!

Maar wat nu te doen? De tijd ging dringen, dus aktie! Snel begaf ik me op de fiets naar de chinees om de hoek, en thuis aangekomen kieperde ik de nasi compleet en al in de pan om nog even door te warmen.

Terwijl we zitten te smullen van een heerlijk maal, vis jij iets uit je bord.

“An”? ,vraag jij met een enorme grijns om je mond, en je toonde ons een plastic zakje met sambal.

Het werd op dat moment erg warm in de kamer, vond ik.

Wat was ik blij dat ik nog niet had gezegd dat ik deze maaltijd zelf had bereid!!!

We kunnen er nu nog onbedaarlijk om gieren!

Ik kan je niets garanderen, Nic, maar ik ga mijn best doen op de pastaschotel. Hopelijk zonder onregelmatigheden.

Dikke kus,

Anna.

« Terug naar overzicht

Reacties op dit blog

hns

hns zegt:
Dat is leuk, ik heb er nooit meer bij stilgestaan hoe het vroeger thuis was. Waarschijnlijk omdat ik lang gezegend ben geweest met een vrouw die lekker kookte. Maar thuis, dat was een heel ander verhaal, het enige lekkere wat ik kan herinneren was de zaterdagmacaroni met smak, de vrijdagkliekjes en de cake die mijn moeder weekends maakte. Verder riep het eten veel weerstand bij me op, 'andijvie uit het water', zo bitter als wat (gezond!, zat ijzer in) en de glazige aardappels met harde stukjes, waar ik ter plekke van over m'n nek ging. Daarna volgde de straf: in de keuken eten. En dat was voor mij de oplossing, ik ging kwistig met de zoutpot tekeer, zodat ik 'die vieze smaak' niet proefde.
Wat me ook nog bijstaat waren de stampotten, met veel jus en een kuiltje in het midden. Was beter want dan proefde je de aardappels niet zo.
Hans
Anna

Anna zegt:
Hahaha! Bij ons werd er ook wel eens iemand van tafel gestuurd, (meestal ik) dan kon je naar je kamer als straf. Maar ik vond het heerlijk!! Even rust, en een goed boek erbij. Het kon nogal eens flink rumoerig zijn bij ons aan tafel ;);)
Check: http://www.kookjij.nl/column-vroeger-toen-de-lucht-nog-schoon-en-seks-vies-was
AnnikaT

AnnikaT zegt:
Jeetje Hans, wat heb jij veel gemist. Mijn moeder kookte als de beste en zelfs mijn vader probeerde ooit iets, vaak met succes! Daarom kook ik zo graag: het is mij met de paplepel ingegeven!
hns

hns zegt:
Het grappige is , nu ik erover nadenk, dat mn vader wel erg van koken hield. Hij was vaak weg rond het avondeten maar met oud jaar was hij bijv. piquer in het maken van heerlijke salades. Mijn interesse is gewekt toen ik zo'n 15 jaar geleden een cursus kon volgen, koken voor 45 + ers. Dat was hartstikke gezellig, 10 avonden samen koken en samen opeten. Daarna is dat gevoel van graag willen koken niet meer weggegaan. Leuk dat jij het zo goed getroffen hebt in je 'starttijd". Ik probeer het wat in te halen denk ik. Ben ook gek op kookboeken met mooie recepten. hart groet Hans:):):)
Joke

Joke zegt:
Schitterend verhaal Anna!!
Groetjes, Joke :D
Anna

Anna zegt:
Dank je!!:D:D:D
Anna

Anna zegt:
Joke,

Ook wel geinig;-)

http://www.kookjij.nl/column-altijd-weer-die-vraag-wat-eten-we-vandaag:D:D
hns

hns zegt:
Ja, Anna is van de leuke stukjes, ik geniet ook altijd van haar columns. grt Hans:):)
Anna

Anna zegt:
Hij staat er weer;-)
Hup, holland, hup!!
:D:D

Reageer op dit blog

Uw bericht mag nog tekens bevatten