KookJij

De meest gegeten appel

Datum: 2 september 2011 Categorie: Column, Nieuws Reacties: 0

Mooie nieuwe oogst van voortreffelijke kwaliteit!
Dankzij de vroege, warme temperaturen in het voorjaar zijn de Elstar appels dit jaar dikker, sterker, sneller rijp en extra smakelijk geworden. De appeloogst is hierdoor dit jaar twee weken eerder en de oogst zal meer appels opleveren dan vorig jaar. De nieuwe pluk Elstar appels is ook nu weer van voortreffelijke kwaliteit. De Elstar telers hanteren een strenge selectie en garanderen een hoge kwaliteit, versheid en milieubewuste teelt.


Wat je nog niet wist over Elstar:
• Elstar de meest geteelde appel is van Nederland?
• Van de 27 miljoen appelbomen in Nederland er 12 miljoen Elstar appelbomen staan op 4100 hectare grond? Per hoofd van de bevolking is dit 1,7 boom per persoon.
• Van alle appels die in Nederland worden geteeld, 47% de Elstar appel is?
• De geraamde productie van Elstar voor dit jaar, 2011, 429.000 ton bedraagt? Dat is meer dan 12.000 vrachtwagens vol nieuwe oogst Elstar!
• Jaarlijks koopt 68% van alle Nederlands huishoudens Elstar. 1 van de 3 verkochte appels is dus een Elstar.
• Per huishouden gemiddeld maar liefst 9,3 kilo Elstar per jaar wordt gegeten?
• Een Elstar appelboom ongeveer 12 jaar mee gaat?
• De boom jaarlijks een regelmatige hoeveelheid vruchten geeft?
• De Elstar een van de eerste appels is die aan het begin van het plukseizoen kan worden geoogst?
• Eén hagelbui al funest kan zijn voor de oogst?
• De oogst topdrukte betekent voor een fruitteler, omdat het fruit slechts een beperkt aantal dagen geplukt kan worden voor een optimale kwaliteit?

Waar komt de appel vandaan?
De appel werd al 10.000 v. Chr. in Europa in het wild verzameld en al in het Midden-Oosten geteeld in 4000 v. Chr. De Elstar en andere soorten stammen allemaal af van de wilde appel. Het Elstar ras is een echte appel van eigen bodem. De appel is ontstaan uit een kruising van Golden Delicious en Ingrid Marie. Die kruising is bedacht door Arie Schaap uit Elst, provincie Gelderland en appel veredelaar Thijs Visser. De appel kreeg zijn naam: 'Elstarie' (Arie uit Elst). 'Elstarie' leverde veel versprekingen op dus werd het later Elstar. De wetenschappelijke naam voor Elstar is Malus Domestica. Elstar appels behoren tot de pitvruchten.

Uitstraling Elstar appel
De Elstar is te herkennen aan zijn tweekleurige schil, de fraaie rode blos en geelgroene ondergrond. Koop de appels als ze een gladde en onbeschadigde schil hebben.

De appelteelt
Appels groeien graag op voedzame grond, die iets aan de zure kant of neutraal is. Een humusrijke grond is namelijk de ideale grond om knapperige Elstar appels te kweken. Daarnaast heeft de appel zon nodig. Ze waarderen een zonnige, beschutte standplaats, waar de grondwaterstand niet te hoog is. In deze condities gaat de Elstar appelboom ongeveer 12-14 jaar mee.

Het groeien van de knop
Die knoppen bestaan uit bloem- en bladknoppen. Met de komst van de lente wordt het warmer en is het langer licht. Door de temperatuurstijging komen de knoppen uit. Na een paar dagen gaan de knoppen open en staat de appelboom in bloei. De appelbomen komen sinds 1990 rond eind april in bloei.

De appelbloesem
De fruitbomen bloeien kort, van april tot en met mei. Tijdens de bloeiperiode worden de bloemen bestoven door insecten. Alleen door een goede bestuiving is een goede ontwikkeling van de vrucht mogelijk. Iedere bloem heeft 5 bloemblaadjes en in het midden staat een kransje meeldraden met stuifmeel erop. Als de zon schijnt komen er bijen op zoek naar het sap in de bloem. Tegelijkertijd nemen de bijen het stuifmeel uit de bloem mee, zo brengen ze stuifmeel van de ene appelbloem over op de ander.

Zomersnoei
Als de appelboom is uitgebloeid zitten er overal tussen de bladeren kleine appeltjes. Een deel van de jonge vruchtjes worden verwijderd. Dit noemen telers 'zomersnoei'. De overblijvende vruchten krijgen de ruimte om uit te groeien tot grote appels.

De groei van de appel
De appels groeien de hele zomer door. De Elstar groeit niet te hard en geeft rijke vruchten. Tijdens de vruchtgroei kan het fruit worden aangetast. Telers plaatsen daarom nestkastjes voor roofvogels. Schadelijke insecten worden door hen opgegeten. Tijdens de groei gebruiken telers zo min mogelijk gewasbeschermingsmiddelen, wat natuurlijk goed is voor het milieu.

De appeloogst
Als de Elstar is uitgegroeid en hij past precies in de kom van je hand dan wordt de appel geplukt. De appel heeft dan een doorsnede van 70 – 80 mm, de optimale maat. De appel is rijp in september. In deze maand worden de appels geplukt. Het plukken gebeurt nog altijd met de hand. In oogsttijd levert een jonge appelboom ongeveer zes kilo appelen op, terwijl een oudere boom makkelijk twintig kilo oplevert.

Van pluk tot fruitschaal
Na de pluk sorteren de telers zelf de appels. Veelal worden de appels direct op eigen terrein gekoeld. In deze koelhuizen wordt de zuurstof laag gemaakt en wordt feitelijk de ademhaling van de appel nagenoeg stil gelegd, waardoor ze lang houdbaar zijn. Gekoeld blijft de Elstar tot een jaar lang goed. Daarom zijn de appels bijna het hele jaar door te koop.

Wintersnoei
Na de appeloogst volgt de 'wintersnoei'. Met de snoei houdt de boom zijn goede vorm en het zorgt ervoor dat er het volgende jaar voldoende gemengde knoppen zijn.

Voedingswaarde
De appel is een enorme bron van gezonde voedingsstoffen. De vitamine C bevordert je weerstand en de vezels zijn goed voor je spijsvertering. Eén appel bezorgt je 10% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vezels! Niet voor niets wordt de appel beschouwd als één van de gezondste vruchten.

Ideaal van formaat
De Elstar appel is erg praktisch. De appel is kleiner dan gemiddeld. Daarom is de Elstar makkelijk mee te nemen in de tas. De appel is direct klaar voor consumptie en kan overal worden gegeten. Als handappel voor onderweg, als beloning na het sporten of als gezond tussendoortje voor op het werk. Vanwege zijn handzame formaat is de appel ook ideaal om aan kinderen te geven.

Verkrijgbaarheid en bewaren
Vanaf begin september is de nieuwe oogst Elstar weer in de winkels en bij de teler te koop. De Nederlandse Elstar is vanaf de maand september t/m mei verkrijgbaar. Elstar appels bewaar je het beste op een koele plaats liefst in de koelkast. Stevige Elstar kun je makkelijk twee weken bewaren. Een ruwe behandeling waardeert de appel niet (laat hem bijvoorbeeld niet vallen), dat geeft bruine plekken.

Recepten
De Elstar is één van de weinige appels die net zo lekker is als handappel als verwerkt in gerechten. De Elstar behoudt namelijk bij verhitting zijn friszoete smaak. Ideaal dus! Je kunt appelsap, appelmoes, gebakjes of desserts maken. Volgens kenners is de Elstar de lekkerste appel voor in de oven of in de pan.

Appeldressing
Ingrediënten:
• 1 Elstar, in stukjes gesneden
• 1 eidooier
• 1 theel mosterd
• 1 theel honing
• 1 theel appelazijn of witte wijnazijn
• 1 soeplepel bouillon
• extra vergine olijfolie
Zie voor de bereiding onze website >>  Appel aardappelsalade met bieslook

Ingrediënten:
• 2 grote aardappelen
• 1 stevige appel
• 2 eetlepels witte wijnazijn
• 1 theelepel suiker
• 1 eetlepel bieslook
• 1 eetlepel notenolie
• 1 eetlepel zonnebloemolie

Groenten fruit bureau.

Groetjes Derbyke



By: Derbyke

« Terug naar overzicht

Reacties op dit blog

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reageer op dit blog

Uw bericht mag nog tekens bevatten