KookJij

Lemon curd

Een heerlijk lemon curd recept uit de europese keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 40 min
Personen: nvt personen
Categorieën:
  1. > Bijgerechten - Overig
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Engeland
Keuken: Europese
Bron: engels kookboek
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Lemon curd te bereiden

Dit recept hoort thuis in de Britse traditie van breakfast of afternoon tea. Het is ook heerlijk op cake en wit brood. In de winkels vindt u de commerciële lemon curd, zonder ei, maar met technologische bindmiddelen. Dit recept is voor een echte traditionele curd!
Smelt de boter zachtjes met de suiker au bain marie. Rasp de citroenschil maar zorg ervoor dat er geen wit mee komt. Pers de citroenen uit. Voeg langzaam de schil en het sap bij de boter en de suiker.
Klop de eieren en doe ze er al roerend langzaam bij zodat alle ingrediënten worden opgenomen. Zachtjes laten koken zodat het mengsel dik en glad wordt. Laat u niet verleiden het gas hoger te zetten wanneer het niet snel genoeg dik wordt. Het geheim van dit recept is geduld en rustig roeren.
Schep de curd voorzichtig in een (van te voren uitgekookte) jampot en sluit goed af. De curd is nu klaar voor gebruik. Bewaren in de koelkast. De curd binnen een maand consumeren.
Variatie: u kunt ook wat advocaat aan de curd toevoegen tijdens het koken voor een andere smaakervaring.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Nikky

Nikky zegt:
Bedankt Marijke! Heb geen enkel probleem ondervonden. De structuur is mooi glad en stevig, en het kleur is zoals het hoort. Lekker!
Op een elektrisch of vitro+keramisch fornuis hoef je niet eens het au bain-marie te doen. Het vuur stond dan ook niet hoger dan 4.
De orange curd heb ik nog niet uitgeprobeerd, maar het recept lijkt erg op de lemon, dus zal dit geen enkel probleem vormen om die te maken.
2 Medium sinaasappelen (de zest en sap)
1 Medium citroen (de zest en sap)
225 Gram bastard suiker
225 Gram roomboter
3 eieren
Boris

Boris zegt:
Nou, ik heb het net gemaakt en het smaakt heel goed! Ik hoop alleen dat het in de tussentijd nog een beetje steviger wordt.
Lot

Lot zegt:
Bedankt Marijke. Heb er een blog-post over geschreven omdat het zo goed uitpakte. Lees hier: http://cakememoirs.blogspot.com/2011/12/lemon-curd-recipe.html:)
Lieke2

Lieke2 zegt:
@tjalle:
Het is juist wel belangrijk dat je het au bain mairie doet want anders verbrandt het, en dat ligt echt niet aan hoe duur een pan is hoor;)
tinezzz

tinezzz zegt:
Ik heb vandaag de lemon curd gemaakt. Helaas is hij niet zo mooi geel als op de foto. Hij is bruin geworden. Op te hoog vuur gezet? Hij smaakt wel lekker!
M.Blokzijl

M.Blokzijl zegt:
In het Nederlands is dit de citroenkaas, te vinden in Wannée. Daar hebben ze echter3eieren en 3 citroenen, maar vroeger waren de eieren en citroen misschien een maatje groter. Met vriendelijke groet, Miep Blokzijl.
marieke

marieke zegt:
Makkelijk en lekker!Het smaakt heerlijk op de pannenkoek!
nanon

nanon zegt:
wat een super recept en makkelijk, maar mijn geduld is toch iets minder dus uiteindelijk heb ik de curd op een klein pitje afgemaakt, en onder constant roeren was dit geen probleem. Zeker met de tip van roelof.
Ida

Ida zegt:
Een eenvoudige manier om de curd te bereiden is om het te verwarmen op volle kracht in de magnetron gedurende 5 minuten. Let wel! Iedere minuut de magnetron stoppen om goed te roeren. Indien nodig langer in de magnetron maar blijf iedere minuut roeren!
Roelof Ligthart

Roelof Ligthart zegt:
Wellicht de warme vloeistof toevoegen aan de koude i.p.v. andersom. De eieren worden dan geleidelijk aan warmte blootgesteld. Men leze hierover Harold McGee, Over Eten en Koken. Is net een nieuwe versie uit.
tjalle

tjalle zegt:
als je bain marie doet dan maakt het toch niet uit hoe hoog t gas staat,op t vuur brandde de bodem bij mij snel aan ,misschien moet ik duurdere pan kopen
Els Bruin

Els Bruin zegt:
Was groot succes; vorm van slow cooking? Ik had de hoeveelheden gehalveerd en na afkoeling gecombineerd met Griekse yoghurt.
luc

luc zegt:
lekker
Lieke

Lieke zegt:
ik heb dit recept gepobeerd en het ging heel lang heel goed, totdat er opeens witte sliertjes in de gele curd dreven. Zijn mijn eieren geschift? Kan ik de curd nu nog eten?