KookJij

Prijsvraag inzending door Germa van Os (nr 5)

Datum: 6 januari 2010 Categorie: Column Reacties: 2

"Vertwijfeld kijkt Marc van de boardingpas in zijn hand naar het bord boven zijn hoofd.
“KL-517 now boarding” leest hij. Het flitst door zijn hoofd: ”Wat nu?” Zijn bagage is al in
het vliegtuig, het kostbare kleine pakje goed weggestopt…

Op een halve dag vliegen bij Marc vandaan kijkt Anita op haar horloge. Het vliegtuig kan elk moment opstijgen. Ze glimlacht: “Met kerst zal hij hier zijn, alle ingrediënten voor de kerstmaaltijd heb ik al in huis.”

In gedachten gaat ze terug naar 16 juni, haar lief ging 6 maanden door Australië reizen. De reis die hij in gedachten al jaren maakte, zou eindelijk ten uitvoer worden gebracht. De voorbereidingen ervoor begonnen al in januari, want het vergde veel voorbereiding om je sportieve kwaliteiten te versterken, verlof te regelen op je werk en je reisdoelen vast te stellen. Haar deden die voorbereidingen allemaal niet zoveel, haar probleem lag meer in de vraag ‘hoe kom ik alleen de tijd door?’ Kortom de tijd voorafgaand aan de reis was spannender voor Marc dan voor haar. Tot het moment daar was, 16 juni, bleef ze gepast afzijdig van alles en probeerde ze zich steeds meer in te stellen op een half jaar eenzaamheid op hun woonboerderij, midden in de natuur. Ze zou de wisseling van de seizoenen deze keer alleen zien.

Bijna elk mailtje van haar lief leverde haar weer een artikel voor haar boodschappenlijstje op: pindakaas die nergens te koop was in Sidney, de zoektocht naar roggebrood samen met een tijdelijke reisgenoot. Elke keer vulde ze het aan en stopte het briefje zorgvuldig terug in haar portemonnee. Anita had het menu voor kerstavond al helemaal in haar hoofd zitten, te beginnen met soep van verse soepgroenten. Een mooi glas wijn, ze zou de keuze voor wit of rood overlaten aan het moment. De soep zou worden gevolgd door een verrukkelijke salade met haar eigengemaakte dressing en aangevuld met allerlei typisch Nederlandse gerechten. Als toetje zou ze haar speciale chocolademousse maken, de smaak zal ze nog dagenlang heugen en herinneren aan die speciale avond van thuiskomen.

Dagen regen zich aaneen tot weken, gingen over in maanden, terwijl ze aftelde naar de dag in december, waarop de reis van haar lief zal eindigen in haar armen. De feestdagen zouden ze samen zijn, net als vorig jaar, warm bij de open haard, samen met hun twee poezen.

Nog eenmaal checkt ze de vluchtgegevens op internet voordat ze vertrekt. Vlucht KL-517 is vertrokken en zal over anderhalf uur landen op Schiphol. Met een bliep verschijnt er een envelopje in haar scherm, ‘U heeft mail.’ Het kan nog wel even denk ze, en snel opent ze het mailtje. “Hè, het is van Marc. Mailen vanuit het vliegtuig, het moet toch niet gekker worden.” Maar terwijl ze de mail snel leest, dringt de harde waarheid tot haar door. Marc komt niet, hij blijft in Australië...

Marc verlaat met grote stappen de vertrekhal. Zijn mail naar Anita was kort, hij wist bijna niet meer te zeggen dan dat hij bleef. Want ineens wist hij het zeker na weken twijfelen, hij gaat niet terug naar Nederland. Zijn bagage zit al wel in het vliegtuig, maar dat is een zorg voor later, die komt wel weer terug. Maar de liefde van zijn leven achterlaten in Australië, dat kan hij niet, zijn twijfels zijn voorbij. Achteloos gooit hij zijn boardingpas in de prullenbak, die heeft hij niet meer nodig.

Germa van Os


Mede mogelijk gemaakt door Food & Fun

« Terug naar overzicht

Reacties op dit blog

Anna

Anna zegt:
Hallo Germa,

Van harte met je 5e plaats!

Groetjes,

Anna.
mia7

mia7 zegt:
Gemma ,ook een schrijf talent ! Proficiat

Reageer op dit blog

Uw bericht mag nog tekens bevatten