KookJij

Heerlijk die geur

Datum: 1 december 2013 Categorie: Nieuws, Column Reacties: 5

De man van Anna kwam wat duiven halen. Die lustte hij graag. De voordeurbel ging. Er stond dus een forse pluizige man in spijker outfit op de stoep. Hij had twee poezenmandjes bij zich. Een van plastic en een van riet. Daar mochten ze in. Ik kreeg een stevige hand. ‘U weet de weg’, zei hij toen ik hem voorging door de gang en keuken naar het duifdomein.
In het fietsenhok werden de vogels overgepakt. De Bonte 17, de Nul-nul-1, de Rooie 162. De blauwe Appie en de Witpen van Kees. Ze stribbelden tegen; een kattenmand is toch maar een vernederende en dubieuze plek. De jonge Blauwe van Helmich wrong zich los en koos via de openstaande deur het zonnige luchtruim. Laat jij ze ook maar niet ontsnappen’, zei ik tegen Anna's echtgenoot..

We liepen naar mijn duivenhokken. Die wilde hij nog wel even zien. Het was een vertrouwd gezicht, vond hij. Zijn vader had vroeger thuis duiven en die aten ze soms als het er teveel werden en dat was altijd smullen geblazen.
Ik deed de deur van de grote duivenkooi open en wees: daar zitten er nu veertien. Hij snoof: heerlijk die lucht. Die deed hem denken aan vroeger. Ook bij het kleinere hok waar de duivenvrouwtjes zaten, snuffelde hij en genoot van de duivengeur. Ik vond het wat overdreven.

Als mijn duivenmakker Gerard zijn neus in mijn duivenbungalowtje stak bromde die steevast: bah ik ruik muizen en niet zo’n klein beetje ook en wanneer onze club voorzitter Jan H. bij mij op hokbezoek kwam keek hij bedenkelijk en zei dan:’ het is vochtig en ‘t stinkt hier vreselijk en hoe kan het toch dat jouw duiven er nog zo gezond uitzien….ik snap het niet.’
Na de rondleiding liet ik Anna’s levensgezel weer uit nadat ik hem nog een plaatsvervanger had gegeven voor de vluchteling die nog altijd door de buurt zwierde.
Hij kneep bij wijze van afscheid mijn hand haast fijn en ik zei: 'Ik hoor het wel als je het overleeft.’ ‘Reken maar’, zei hij; ‘duiven zijn heerlijk.’

©c.u.

« Terug naar overzicht

Reacties op dit blog

Anna

Anna zegt:
De klus is geklaard! Je hebt die forse pluizige man blij gemaakt
:D;) Ik ga maar eens broeden op een duif-tajine gerechtje;)
derbyke

derbyke zegt:
Weer een verhaal apart, klinkt bekend in de oren.
Die sympathieke pluizige man in spijker outfit komt me bekend voor.
Op bezoek in Belgie reden we samen naar dochter lief, kwamen we in Terkoest voorbij zei hij daar wil ik een foto van hebben, het duivenlokaal De Sperwer.
Op terugweg even halt gehouden bij de Sperwer.
Inderdaad de foto's zijn vastgelegd een mooie herrinering voor Anna's halve trouwboek.
Anna dat duif-tajineke zie ik ook wel zitten ;):)
Nicoline

Nicoline zegt:
Huh? Pluizige man haalt liefdevol duiven op om ze vervolgens op te peuzelen?
Vreemd......:D
Anna

Anna zegt:
Tja Nic, is ook niet echt mijn ding. Maar hij is gek op duif, zowel levend als uit het pannetje. Het liefst zou hij zelf duiven gaan houden......:p:p
Anna

Anna zegt:
Hilde, ik ben bang dat ik niet erg zal mogen experimenteren met de duifjes:p Dat gaat waarschijnlijk volgens zijn "eigenwijze" manier bereid gaan worden. Maar ik probeer er eentje apart te houden om een tajine gerechtje mee te maken.;):D:p

Reageer op dit blog

Uw bericht mag nog tekens bevatten