KookJij

Erwtensoep

Datum: 30 januari 2014 Categorie: Column Reacties: 5

Er is de vrouw die geen fruit lust, omdat het vroeger gevoelloos door nonnen in haar mond gepropt werd, omdat het zo gezond was en ook omdat ze moest luisteren. Nu een niet te vermijden trauma. Er is de man die bezorgd vraagt of er absoluut geen kaas in zijn broodje gezond zit. Anders gaat hij gegarandeerd over zijn nek. We mogen raden naar de tragedie erachter verborgen.

Ik lustte alleen geen erwtensoep. Waarom, zal altijd duister blijven, er mankeerde niets aan. Toch was er een foute schakeling in mijn hersenen ontstaan. Als er op een winterse dag erwtensoep op tafel kwam, deed ik het met brood en misschien een klein stukje worst. Ik gruwde al van de lucht. En ik vond al dat enthousiasme over die lekkere erwtensoep uiterst verdacht. Nu heb je ook mensen die geen melk lusten of komijnekaas of gember. Daar verbergt zich misschien maar een klein trauma. Misschien ontstaan toen ze nog kind waren. Ik keek wel eens vreemd op als ik hoorde dat iemand geen melk lustte: nou, ik wel.

Lang geleden kwam ik tot het zelfbesef dat erwtensoep niet lusten eigenlijk heel vreemd was. Mijn vrouw maakt prima erwtensoep. Die is gewoon hartstikke lekker. En ik was hartstikke gek. Niet dat we daar een probleem van maakten. Maar ik begon het wel raar te vinden dat ik het niet lustte en maakte plannen zoals rokers doen die willen stoppen. Op de dag dat erwtensoep op het menu stond, schoof ik aan tafel, schepte manmoedig een bord vol en pakte mijn lepel. Ik sloot niet mijn ogen, ik kneep niet mijn neus dicht, ik probeerde geen ‘rode’ erwtensoep te zien en snoof zelfs moedig de lucht op en proefde een lepel. Ik had niet het gevoel vergiftigd te worden, het smaakte gewoon ... naar erwtensoep. Ik dacht ook geen rare dingen. Ik was als de roker die een dag niet had gerookt en nu buiten stond en peinzend rokers voorbij ziet komen. Ik nam nog een lepel, en nog een en voor ik het wist had ik mijn bord leeg. Let op: erwtensoep was lang niet mijn favoriete gerecht. Het trauma speelde nu en dan behoorlijk op. De geur bleek soms een regelrechte aanslag.

Maar dat heb ik allemaal overwonnen. Erwtensoep eten is nu doodgewoon. Maar dat komt ook omdat mijn vrouw de lekkerste erwtensoep van de hele wereld maakt, echt waar.

Cor Snijders

« Terug naar overzicht

Reacties op dit blog

Hilde Dumont

Hilde Dumont zegt:
Hallo Cor, ik geloof je best dat je vrouw de lekkerste erwtensoep maakt van heel de wereld. Mijn halve trouwboek zegt dat ook van mijn erwtensoep, tot hij de echte snert had geproefd. Vanaf nu staan we met twee op de eerste plaats wat de erwtensoep of snert betreft ;-) En ik moet toegeven de snert van mijn concurrentie is gewoon super :-)
Beary

Beary zegt:
Hallo lieve vrienden.
Mijn omgeving weet dat ik absoluut geen rode biet eet.....en dat terwijl ik er vroeger toen ik 9 á 10 jaar was gek op was met een gesnipperd uitje en wat olie en azijn, heerlijk.......Maar op een schoolkamp ergens in Drenthe kregen we als middagmaal aardappelen met rode biet.
Nog geen 2 uur later zaten we in de geïmproviseerde klas en ik zat aan het middenpad toen ik mij niet goed begon te voelen en dat verergerde zo snel en zo heftig dat ik buiten bewustzijn van mijn stoel rolde.....Uiteraard kwam er snel medische hulp en werd ik in de ziekenzaal van het verblijf geïnstalleerd.
Na twee of drie dagen mocht ik uit bed en een dag later weer naar de groep.
Na die dag een kleine 65 jaar geleden heeft deze beer nooit meer rode biet gegeten en als ik waar ook ter wereld een gerecht kreeg waarvan ik het boze vermoeden had dat daar rode biet in was verwerkt stuurde ik het restloos terug.
Beary
Jan Bosvelt

Jan Bosvelt zegt:
Ik lust geen rode kool. Als ik snert kook dan doe ik er een grote hipse in of een grote ham schijf en laat de doppers zeker 24 uur weken met spliterwten en als het vlees goed gaar is doe ik de doppers er in en als dat klaar is, de erwten soep groente die ik bij de groente boer haal en is dat klaar, dan de grove rook worst er in. Dat vind ik lekkerder dan de fijne fabrieks worst. Eet smakelijk, Jan Bosvelt.
Cor Snijders

Cor Snijders zegt:
Dag Beary
De vrouw die geen fruit eet door de nonnen, eet nog steeds geen fruit.
Het blijft een niet te passeren trauma.
En Jan, soms verzinnen mensen allerlei trucjes. Als het maar helpt.
Ikzelf had er echt moeite mee, maar het is tenslotte gelukt.
Antoine Knockaert.

Antoine Knockaert. zegt:
Mischien kan een smoothie uitkomst bieden voor die dame. Zeker nooit forceren, want je ziet de gevolgen. Sterkte en wijsheid!

Reageer op dit blog

Uw bericht mag nog tekens bevatten