KookJij

Informatie over komijnzaad

Beschrijving van komijnzaad

Komijn of comino is een specerij met een lichte nootsmaak, afkomstig van een plant met fijne smalle blaadjes die op venkel lijken. De plant zelf heeft dunne stengels die tot 30 cm. kunnen worden en lila of witte bloemen hebben. In Nederland is gemalen komijnzaad ook wel bekend als djinten of djintan, een verbastering (of oude schrijfwijze) van de Indonesische naam voor komijn Jintan.

Wist je dit over komijnzaad

Vooral de zaadjes van komijn worden gebruikt. Deze hebben een heel sterk aroma dat zich beter ontwikkelt als ze voor gebruik even in een droge pan geroosterd en stukgewreven worden.

Smaak idee voor komijnzaad

Komijn wordt vaak verward met karwijzaad. Er zijn grote overeenkomsten in uiterlijk en smaak en ook overeenkomsten in (buitenlandse) benamingen zorgen voor verwarring. In gerechten kunnen beide als vervanger voor elkaar dienen, maar karwijzaad is sterker van smaak en moet daarom voorzichtiger gebruikt worden (ongeveer half zoveel als komijn). Karwijzaad is iets krom en scherper van smaak, terwijl komijnzaad recht is en bitterder.

Komijnzaad