KookJij

Informatie over kemirie

Beschrijving van kemirie

Of kemiri of kemirienoten. De geurige kemirienoot groeit aan een inheemse boom (de kemirienoot) uit Oost-Indonesië. De noot is zeer olierijk en leverde, voor de petroleumtijd, de meest gebruikte lampolie in Indonesië. Voor het gebruik moeten de noten worden fijngewreven, gemalen of geraspt. Daarna worden ze gepoft of gebakken; ze geven het gerecht dan een speciale nootachtige smaak. Deze sterk smakende noot is gepeld verkrijgbaar. U kunt de noten eventueel eerst op zacht vuur poffen, waarbij u een pan met een dikke bodem gebruikt. De noten hebben de grootte van een hazelnoot. Kemiriepasta, gemaakt van fijngemaakte kemirienoten, kan tijdens het koken direct worden gebruikt. Kemirienoten komen in nogal wat Indonesische recepten voor. In winkels met een uitgebreid assortiment treft u dit product aan in de vorm van noten die u dan nog zelf moet raspen. Soms heeft men echter ook kemiriepasta. Zonodig kunt u in recepten kemirienoten vervangen door 1 eetlepel santen mix.

Kemirie