KookJij

Informatie over biefstuk

Beschrijving van biefstuk

Biefstuk is een benaming voor mals en mager spiervlees, hoofdzakelijk afkomstig van het rund of het kalf. Soms wordt de benaming gebruikt voor vlees van struisvogel, hert, paard, kangoeroe, bizon of varken. De benaming is afkomstig van het Engelse beefsteak dat in vele talen verbasterd voorkomt. Biefstuk behoort tot de meest geliefde vleessoorten en is daardoor vrij duur.

Wist je dit over biefstuk

Gangbaar zijn de volgende gradaties (in het Engels):
* Rare: erg bloedend
* Medium: enkel de kern bloedend
* Well-done: goed doorbakken

Smaak idee voor biefstuk

De in Nederland in de supermarkt goedkoop aangeboden biefstuk is meestal machinaal bewerkt, geplet en ruitvormig ingekerfd om het vlees malser te maken. Het land van herkomst van het vlees, de slachterij en de uitsnijderij dienen op de verpakking vermeld te zijn, maar dat wordt nog niet overal toegepast. Door het pletten maakt men de de biefstuk dun waarmee tijdens de korte bereiding de biefstuk wel warm wordt van binnen maar niet gaar. Het kerven heeft een zelfde functie, bij het bereiden dient de gekerfde zijde als eerste te worden verhit.

Biefstuk