KookJij

Recept voor Chocolade feesttaart

Prachtige afsluiting van het kerstdiner deze chocolade feesttaart! Hij is overigens ook erg leuk voor oud en nieuw met een vuurwerkfontein of een aantal sterretjes erin geprikt.
Bereidingstijd: 120 min
Personen: 16 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Engeland
Keuken: Europese
Bron: Jamie's comfort food
Geplaatst op:

Bereiding

Bereiding

  1. Verhit de oven tot 180 °C/Gasovenstand 4. Vet een hoge springvorm van 23 cm doorsnede in met boter en bekleed hem met een dubbele laag bakpapier. Stamp de chocolade voor de taart in een hittebestendige kom fijn en laat de stukjes met de boter, de olie en de suiker op een pan zachtjes pruttelend water smelten tot een homogeen, glanzend mengsel. Haal de kom van het vuur, laat het chocolademengsel 10 minuten afkoelen en klop er met een elektrische mixer op de hoogste stand een voor een de eieren door. Zeef er het meel, de cacao en een flinke snuf zeezout bij, en klop het beslag nog even goed door elkaar. Giet het beslag in de geprepareerde springvorm en bak de taart ongeveer 50 minuten, of tot een houten prikker die je erin steekt er nog een beetje vochtig uitkomt. (de bovenkant van de cake barst tijden het bakken hier en daar open maar dat is geen probleem. daar zie je niks meer van als alle heerlijke versiering er straks op zit.) Laat de taart 15 minuten in de vorm afkoelen en stort hem vervolgens in zijn geheel op een rooster. Leg hem wanneer hij volledig afgekoeld is op een taartschaal, snijd hem met een lang mes overdwars in 3 gelijke plakken en leg de 2 bovenste plakken op verschillende borden. (Kijk op jamieoliver. com/how­to voor een filmpje waarin uitgelegd wordt hoe je dat handig doet.)
  2. Voor het chocolade­rijstlaagje moet je de chocolade in stukjes breken en met de boter, de honing, de room en een snufje zout in een grote, hittebestendige kom op een pan zachtjes pruttelend water laten smelten tot een homogeen glanzend mengsel. Laat het 5 minuten afkoelen en roer er de gepofte rijst door. Verdeel het mengsel over de 3 afgekoelde taartplakken en strijk het in een egale laag tot aan de randen uit.
  3. Doe voor het nougatglazuur de eiwitten met de honing, de suiker, de room, het wijn­ steenzuur, zout en een scheutje water in een hittebestendige kom. Zet de kom op een pan zachtjes pruttelend water, draai het vuur hoog en klop het mengsel 6 tot 7 minuten met een elektrische handmixer, of tot zich puntjes vormen. Haal de kom van de pan, voeg het vanille­extract en (desgewenst) het oranjebloesem­ of rozenwater toe, en blijf kloppen tot het mengsel flink dik is. Laat 5 tot 10 minuten afkoelen, verdeel het mengsel gelijkmatig over de 3 taartplakken en stapel deze op elkaar. Maak de taart af met wat geschaafde krullen chocolade (op jamieoliver.com/how­to staat een instructiefilmpje). Geniet ervan!

Mijn kookverhaal (Gezond & Gewicht en Meiden van Roodbeen)

“Elk huishouden hoort een fantastische chocoladetaart op zijn repertoire te hebben. Of het nou is om simpelweg aan je chocoladequotum te voldoen, voor een speciale gelegenheid waarbij een vers gebakken taart niet mag ontbreken, of omdat je ergens op visite gaat en met iets sensationeels op de
proppen wilt komen, een ding is zeker: deze feestelijke chocoladetaart zal voor iedereen die hem proeft de lat hoger leggen. Hij is erg lekker, heeft een fantastische textuur, ziet er weergaloos uit en is een plezier om te maken en gegeten te zien worden.” Jamie Oliver

Jamie’s comfort food
Jamie Oliver
Verschijningsdatum: 14 oktober 2014
Prijs: € 29,99
ISBN: 9789021558233
Uitgever: KOSMOS
© Jamie Oliver Enterprises (2014 Jamie’s Comfort Food) Photographer: David Loftus

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Bobbejaan

Bobbejaan zegt:
Beste Lies,
Wijnsteenzuur kan over het algemeen wel bij de meeste biologische en natuurwinkels kopen. Via internet is het bijvoorbeeld hier verkrijgbaar: http://goo.gl/izVNgk
Mimi Emmanouil

Mimi Emmanouil zegt:
Hallo ,

Ik zie dat hier een lekkere chocoladetaart op mijn favoriete site staat.
Het ziet er zo hemels lekker uit dat ik het toch eens ga proberen om het te maken.
Allen het is zoals Mevrouw Melein zegt, Waar kan ik ergens wijnsteen kopen of vinden aub ?
Met zo'n chocoladetaart kunnen de feestdagen niet meer stuk.
Bedankt dat u deze receptje wilt delen met " alle " leden van kookjij.nl
Nog fijne feestdagen gewenst

Met de vriendelijke groeten

Mimi
Lies  Melein

Lies Melein zegt:
Waar haal je wijnsteenzuur?