KookJij

Witlof met banaan en ham-kaassaus

Nieuwsbrief aanmelden

Witlof met banaan en ham-kaassaus

Recept van:
Bereidingstijd: 60 min
Personen: 4 personen
Categorieën:
  1. > Bijgerechten - Groenten
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Belgische
Bron: HNKB
Geplaatst op:

Bereiding

Bereiding

Witlof schoonmaken, lelijke bladen verwijderen en de lof met water schoonspoelen.
Met puntig mes de bittere kern aan de onderkant verwijderen en dikke stronken halveren.
Witlof in kokend water met zout, in ca 10 min bijna gaar koken en laten uitlekken.
Stronkjes in beboterde ovenschaal leggen , om en om met de gehalveerde bananen.
Ham/kaassaus royaal hierover heen schenken, lof moet helemaal bedekt zijn. (Dus niet te grote ovenschaal gebruiken)
De schotel in een koude oven opwarmen tot 200 grd C
Totaaltijd in de oven: 1/2 uur, de saus moet kleuren, maar niet donker worden..




Ham/kaassaus
Boter smelten, alle bloem toevoegen.
Roeren tot een samenhangende massa is verkregen (roux)
Roux even doorverwamen, zonder dat de kleur verandert.
Bijna de helft van de de vloeistof toevoegen en onder stevig roeren aan de kook brengen.
De saus verder verdunnen en 2 min laten doorkoken
Ham en kaas toevoegen.

Mijn kookverhaal (Hans de vos)

Ik vind dit een lekkere variatie op alle andere witlofgerechten uit de oven. Niet saai in ieder geval.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept


hns zegt:
Aardappalen kan heel goed.
De roux is de basis voor de ham-kaas saus, het is eigenlijk een bechamelsaus waar je ham en kaas aan toevoegt en dit geheel vervolgens over de witlof verdeeld. grt succes Hans:)

Martha zegt:
Neem je hier aardappelen bij? En de Roux moet die als saus erbij?