KookJij

Preiprol

Een heerlijk preiprol recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 45 min
Personen: 2 personen
Categorieën:
  1. > Hoofdgerechten - Stamppot
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron:
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Preiprol te bereiden

Snijd de prei in de lengte door, om hem goed schoon te maken, daarna snijd hem heel fijn. Kook inmiddels de aardappelen gaar,om daarna puree ervan te maken, maar hou hem stevig aan, omdat de prei veel vocht bevat. Kook de prei gaar, giet hem af, of je gebruikt het vocht voor de puree,maar dan gebruik geen melk. Fruit het uitje met de knofllook ,voeg de fijngesneden cornedbeef toe, even meefruiten, daarna voeg je het aan de puree toe en de uitgelekte prei, fijngesneden augurk en de eieren. Meng dat goed samen, peper en zout , maar kijk uit met zout {cornedbeef} je kan ook uitgebakken spek gebruiken, als je wilt. Eet smakelijk en tot mails.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Magda Frank

Magda Frank zegt:
Ongeveer 40 jaar geleden las ik het recept in het kleine tros gidsje iedere week stond er een ander recept in van een bekende kok van de tv maar ik weet niet meer hoe hij heet ik zie hem zo voor me maar ben zijn naam vergeten,wat ik begreep werd vroeger al preipol gemaakt omdat het relatief goedkoop was door de spekjes en eieren, de prei kook je niet die doe je er rauw bij, dat is het lekkerste. Toevallig vandaag nog gegeten heb er voor het eerst 2 rode uien mee gekookt met de aardappelen is heel lekker, ik heb het recept al aan heel veel mensen door gegeven gewoon het simpele recept. Ongekookte prei, aardappelen, spekjes, eieren, en naar behoefte 1 of 2 uien meekoken heerlijk.
jandecock

jandecock zegt:
was een succes,ga dit vaker maken!!
wouros

wouros zegt:
Nee, zie boekje "Van Poempaaipap En Preiprol Brabantse Streekgerechten En Wetenswaardigheden" van Jo van Lamoen.

Redactie Kookjij.
Lilith

Lilith zegt:
Volgens mij is dit een Zeeuws streekgerecht... Toch? ;)
jandecock

jandecock zegt:
wist niet wat ik moest maken vanavond maar ga dit nu proberen,bedankt!!:D
greetje6270

greetje6270 zegt:
ik vind dit ook al jaren een goed recept:p
erna

erna zegt:
ga dit eens uitproberen, is eens iets anders dan de gewone preistampot;)
Marga

Marga zegt:
Prei - aardappelen - spek en hard gekookte eieren afmaken met scheut azijn.
Dat is de hele lekkerste originele. Preiprol.:)
kokedwin

kokedwin zegt:
Fien heeft gelijk wat de ingrediënten betreft.
Het is echt Zeeuws-Vlaams en de prol staat voor gestampt. Dus eigenlijk gewoon een stamppot van prei. De boter/mosterdsaus(zeker de mosterd)kan maar geen vlees. Gewoon hard gekookte eieren mee stampen. Voor de rest op smaak brengen met zout en peper.
Fien

Fien zegt:
Ik kom uit Zeeuws Vlaanderen en volgens mij inderdaad geen knoflook, ui en augurk. Ook niet stampen, maar met gekookte aardapelen en boter/mosterdsaus. Wel azijn (doet men daaroverigens ook in de gekookte andijvie, en eventueel een beetje beschuit om te binden. En natuurlijk hard gekookte eieren!
karin

karin zegt:
ik ken het recept nog van mijn oma en die maakte het ook met spekjes en een scheutje azijn zonder de knoflook ui en augurkjes
rene

rene zegt:
Ine knoflook ui en augurk horen er in ,en geen scheutje azijn,groetjes rene
Ine Janse

Ine Janse zegt:
Leuk een receot van preiprol te lezen.
Knoflook, augurk en ui horen er niet in.Wel een klein scheutje azijn
Sam Koppejan

Sam Koppejan zegt:
dit gerecht heb ik gegeten toen ik nog in Zeeuws Vlaanderen in de kost was bij mijn toenmalige werkgever. Het is een heerlijke stamppot, mijn vrouw geniet er ook van als ik het soms klaarmaak