KookJij

Oliebollen

Nieuwsbrief aanmelden

Oliebollen

Recept van:
Bereidingstijd: 60 min
Personen: 35 personen
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Belgische
Geplaatst op:

Bereiding

Bereiding

Los het gist op in het water en meng het kort. Doe de bloem erbij en meng het beslag kort met een mixer op de laagste stand. Werk de vulling erdoor. Met de hand of een paar minuten met de mixer goed mengen. Laat het beslag 45 minuten (en niet korter!!) op een warme plaats rijzen. Voorkom uitdroging door een natte theedoek over de emmer te leggen. Denk erom dat het beslag behoorlijk rijst, gebruik dus een ruime emmer Schep het beslag met een lepel of ijsknijper in olie van 180 graden Celsius. Als u een frituurpan gebruikt, zet deze dan op 190 graden! Bak ze ca. 6 minuten Gebruik arachideolie. Ververs de olie regelmatig.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept


geesje zegt:
Ik vind het een heel goed recept, ik heb het helemaal doorgelezen
en ook gedaan, ze waren heerlijk!!
Ik vind het het allerbeste oliebollen recept dat er bestaat en wat een mooie website, ik heb ook naar de beenham gekeken en ook gemaakt en nu ligt hij in de koelkast morgen er lekker van smullen!!

Barbara Metz zegt:
Nou Hugo, er is deze keer wel héééééél veel reacties op de oliebollen!
Maar wacht maar niet tot oud jaar, probeer in lente / zomer wat te maken, jullie zullen er geheid complimenten voor krijgen!

Miepiestreepje zegt:
Ok, volgend jaar gaan we dan voor drie zakjes gist. Worden ze vast NOG lekkerder :-)

Jessica zegt:
Echt lekker. Ik heb het gedaan zoals aan gegeven! Heeeeeeeeeerlijk!
Goed luchtig, geen gist smaak lekker met kaneel als variatie. Iedereen was er over te spreken.
SUPER.

Barbara Metz zegt:
Voorheen gebruikte ik altijd verse gist van de bakker, maar nu wordt het brood allemaal centraal gebakken en hebben zij het niet meer, dus nu koop ik de zakjes.
Gister heb ik een pak oliebollenmix gebruikt, waar alleen maar water aan toegevoegd moet worden, een aanrader!! Heb er 40 gebakken, met krenten en amandelessance, gewoon en met banaan. Mijn echtgenoot verorberde het met
smaak!!! Ik gebruik altijd 4 zakjes, maar fijn dat het met 2 ook goed is gelukt!
Voor de hartige versie gebruik ik ook deze hoeveelheid,maar *4,7,8,9,10 op de ingrediëntenlijst vervalt dan. Ook het proberen waard! Succes en wacht er niet mee tot volgend jaar, in de lente / zomer is het ook héél lekker.

Miepiestreepje zegt:
Wij hebben gisteren naar dit recept de bollen gebakken! Mijn dochter is allergisch voor melk, dus ik was erg blij met dit recept! Ze waren (en zijn een dag later nog steeds) heerlijk! Ik bookmark deze pagina alvast voor volgend jaar! Ik durfde het alleen niet aan om 4 zakjes gist toe te voegen, omdat op die zakjes staat dat twee zakjes voldoende is voor 1 kilo bloem. Het duurde wel even maar uiteindelijk was het met twee zakjes ook goed gerezen. Gebruikt u zelf echt altijd vier zakjes? Of gebruikt u verse gist?

Barbara Metz zegt:
Jaaaaaaaa, iedereen heeft oliebollen gebakken en beignets gemaakt .........
Bak ze ook eens in de zomer! Het is dan evengoed een TRACTATIE !!
Als de klas van onze kinderen terugkwamen van schoolreisje of kamp, stond er in de aula een enorme schaal oliebollen op ze te wachten; omdat ze meestal om 15.30 terug waren, stond de hele school ze op te wachten en ook die lustten wel zo'n bol. Bakte dan zo'n 300 stuks. Ik deed het buiten op een electraplaatje en de buren kwamen over de schutting kijken, ook die lustten er wel een paar......
Zij meenden dat het typisch is voor oud en nieuw.... In de zomer in de tuin met een biertje, een rosėtje...ZALIG ! Maak dan ook hartige oliebollen erbij door ze te vullen met lekkere garnaaltjes of zo.......SUCCES !

Anna Koudys zegt:
Hoi oliebollenbakkers!
Schreef ik in mijn column; "Oliebollenbakkend Nederland stroopt zijn mouwen!"
Komen de meeste reacties van over onze grenzen, geweldig!
Namens het KookJij Team wens ik iedereen een goed uiteinde en een fantastisch 2014 toe!

Serge Poort zegt:
Hallo Lex,
Je hebt helemaal gelijk, Hugo natuurlijk ook. Omdat zoveel mensen gezegd hebben ze eens met melk te maken heb ik het ook maar eens geprrobeerd. Ja, ze zijn erg lekker maar het is wel een kleine verandering aan het ouderwetse recept! Ik ben nog steeds erg blij met kookji.nl en vind het ook altijd weer erg leuk elk jaar weer contact he hebben met andere oliebollenbakkers over de hele werld!
Hugo, Lex en Anna en alle andere oliebollenbakkers wens ik een gezellige avond toe. Lekker genieten van de oliebollen!

Lex Heufke Kantelaar zegt:
Ja Hugo, af en toe wordt je zo moe van dat gezeur. Serge heeft ze nu gebakken met melk. Uitstekend. Misschien zijn er meer mensen die dat eens willen proberen. Maar begin alsjeblieft niet te zeuren van dit of dat is veel beter.
Heb vandaag de oliebollen gebakken. Helaas was mijn beslag iets aan de dunne kant. Morgen appelflappen maken. Iedereen een fijne avond en goed begin van 2014.