KookJij

Mexicaanse Mole

Een heerlijk mexicaanse mole recept uit de amerikaanse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 90 min
Personen: 8 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Mexico
Keuken: Amerikaanse
Bron:
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Mexicaanse Mole te bereiden

Verwarm de oven voor op hete lucht 220°C. Verwijder het zaad van de pepers en snijd ze in stukken. Snijd de tomaten in vieren. Pel en snijd de ui en knoflook in stukken. Pel en snijd de banaan in stukken. Rooster de pepers, tomaten, knoflook en ui bruin in de oven. Rooster de specerijen in een droge koekenpan. Rooster de banaan in een droge koekenpan. Rooster alle noten in een scheutje olie in de koekenpan. Bak in een laag olie de tortilla krokant en breek hem in stukken. Pureer dit alles met de rozijnen en bouillon in een blender of keukenmachine. Verhit een scheutje olie in een pan en voeg de saus toe. Draai het vuur laag en laat de saus ongeveer 45 minuten zachtjes koken. Breek de chocolade in stukken en voeg ze met de suiker toe. Breng de saus op smaak met zout.

Mijn kookverhaal (Camilla Uitermark)

Mole is afgeleid van het Nahuatl: Mulli of Molli dat vrij vertaald "saus" of "brouwsel" betekent. Iedereen kent uiteraard de Guacamole dat gemaakt wordt van avocado’s. Mexicaanse saus Mole; een dikke homogene saus die voornamelijk wordt geserveerd op kip en rundvlees. Het basisrecept stamt uit de precolumbiaanse tijd en werd gebruikt door de Maya's, Azteken en Tarasken. De voornaamste ingrediënten van Mole zijn uiteraard Chile pepers gecombineerd met chocolade, knoflook, kruidnagel ongezoete pinda's, tomaten en uien. Er bestaan duizenden varianten op dit recept met o.a. kaneel, koriander en rozijnen. Ook varieert de kleur van de saus van chocolade bruin tot rood, groen en zelfs geel. De staten Puebla en Oaxaca zijn de meest populaire Mexicaanse staten waar de Mole wordt bereid. Oaxaca wordt ook wel het land van de zeven Mole genoemd.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Femke

Femke zegt:
Dit wordt 'm.
Robert

Robert zegt:
Ik heb het recept geprobeerd en heb maismeel ipv tortilla gebruikt. Dit ging prima, en de smaak komt aardig bij de orginele smaak van de echte mexicaanse mole. [voor echte mole heb je 7 verschillende pepers nodig die we hier niet hebben :-(] Ik vermoed dat het mais ook een beetje een de saus bind.
Jan van Joolen

Jan van Joolen zegt:
Ziet er lekker uit, maar wat maakt die saus nu zo bijzonder.
Camilla

Camilla zegt:
Tortila is inderdaad voor de binding maar je kan ongetwijveld ook bloem gebruiken voor de binding. Ga de saus dit weekend met een gegrild kippetje maken voor vrienden!
Liske

Liske zegt:
Interessant recept, alleen het nut van de toevoeging van de tortilla ontgaat me. Er zit nl. niet veel smaak aan, of is deze meer voor de structuur van de saus? Groet, lis.